Безработица в страната през февруари е 5,8%

  • 15 март 2024 14:41

  • 216
  • 1
Безработица в страната през февруари е 5,8%
© Novini.bg/Canva

Равнището на регистрираната безработица в страната през февруари е 5,8% и се запазва на месечна база, съобщават от пресцентъра на Агенцията по заетостта (АЗ). Броят на регистрираните безработни в края на месеца е общо 165 585, като се отчита понижение спрямо миналия месец с 255 души, коментират от ведомството. 

През февруари 12 484 са безработните, започнали работа със съдействието на АЗ. Те са с 1141 повече спрямо предходния месец. Най-голям е делът на устроените на пазара на труда в преработващата промишленост – 15,8% и в търговията - 14,6%. Работа с подкрепата на бюрата по труда са намерили 355 пенсионери, учащи и заети.

НСИ: Безработните в България се увеличават

В страни от Европейския съюз работа започнаха 914 безработни с посредничеството на бюрата по труда, коментират от ведомството. Чрез субсидирани работни места 322-ма представителите на рисковите групи са намерили работа. Данните сочат още, че 121 безработни и заети са включени в различни обучения, а 373 души са завършили започнатото през предходни месеци обучение, като са придобили нова професия или ключова компетентност.

През февруари се регистрираха нови 19 910 безработни лица в бюрата по труда, като при тях се наблюдава 25% намаление в сравнение с януари. Други 814 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също се регистрираха в бюрата по труда през месеца. В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, са активирани над 4300 неактивни на пазара на труда лица.

В реалната икономика най-много са свободните работни места в сферата на преработващата промишленост (23,4%), търговията (13,0%), хотелиерството и ресторантьорството (12,6%), държавното управление (11,7%), следват селското, горското и рибното стопанство (7%), административните и спомагателните дейности (6,8%). Най-търсените от бизнеса професии през предходния месец са персонал, зает в сферата на персоналните услуги; персонал, полагащ грижи за хората; продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; водачи на моторни превозни средства и др.

 

Продължаване на политиката за повишаване доходите на населението е сред приоритетите на социалното министерство, заявени от ресорния министър в оставка Иванка Шалапатова по време на отчета за свършеното от правителството за деветте месеца от встъпване в длъжност. Министърът в оставка отбеляза, че това може да се случи с подкрепа за повишаване производителността на труда именно чрез инвестиране в компетенции на работната сила.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
216 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 08:58

1
❤️ Г­­о­­р­е­щ­и­­ ­­­м­о­­­м­­­и­­ч­­е­т­­а­­­ ­­­в­­­и­ ­­о­­­ч­а­­­к­­­в­­­а­­т ­-­ X­­1­­8­­.­­­F­­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини