Шефът на ЕСО: Енергийната ни система не е пред срив, но има сериозни трудности

  • 13 март 2024 10:26

  • 416
  • 3
Шефът на ЕСО: Енергийната ни система не е пред срив, но има сериозни трудности
© Novini.bg/ Canva

"Силно казано енергийната ни система е пред срив. Системата ни е в добро състояние". Това заяви пред БНР Ангелин Цачев – изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор.  

"С инвестициите, които направихме в развитието на мрежата, ние създадохме възможност за една доста по-голяма междусистемна свързаност, отстранихме голямо количество от тесните места в мрежата, с което дадохме възможност от страната ни да се изнасят преди година и половина по 55 хил. мегаватчаса в денонощие и в момента да се внасят между 10-15 хил. мегаватчаса на денонощие", обясни той.

Именно Цачев каза пред парламентарната енергийна комисия, че енергийната ни система е пред срив. По думите му системата ни изпитва сериозни трудности, а причините за това са две:

"В системата навлязоха изключително много възобновяеми мощности и отпадат конвенционални централи. Другата причина е, че ние с бавни темпове правим пазарните реформи. Ако пазарните реформи се случват с бързи темпове, тези недостатъци в пазара досега щяха да бъдат изчистени, т.е. нямаше да има регулирани цени за небаланса, което щеше да създаде достатъчно позитивни сигнали в инвеститорите и те да създадат маневрени мощности, които да помагат на системата в часове на големи излишъци или недостици в системата. Тези законови и регулаторни недостатъци, които все още не са отстранени, са предпоставка за една нелоялна практика от множество търговски участници".

Шефът на ЕСО: Трябва да се обърне внимание на производството на водород - това е технологията на бъдещето

В интервю за предаването "Преди всички" Ангелин Цачев даде пример от сега проверявана ситуация: "Както системата беше с малък излишък – около 200 мегавата, изведнъж в този час ние получихме през пазар в рамките на деня, даже се изсипаха в страната ни, едни 400 мегавата електрическа енергия, която не се потребява в страната, тя е внесена, закупена от някой търговец, но не се потребява, тя не се продава на някой клиент – тази енергия се изсипва и нашият непланиран обмен с останалите държави става вече 600 мегавата. Ние сме вече в критична точка за задействане на аварийна процедура от останалите и задействането на такава процедура вече води до редеспечиране в някои от другите участници, което е огромна санкция за нас".

900 хил. евро е санкцията, която заплатихме през миналата година за причинен небаланс в рамките на 1 час, подчерта той и обясни: "900 мегаватчаса електрическа енергия излязоха от страната непланирано, а в същия момент 1100 мегавата излязоха от Франция и 2000 мегавата се разхождаха през Европа и те започнаха да влияят върху европейската честота на мрежата, което предизвика задействане на аварийна ситуация от стана на останалите оператори. 3 държави редеспечираха техни мощности, за да могат тези 2000 мегавата да бъдат преодолени и съответно ние и Франция си заплатихме този гяволък".

Цачев отбеляза, че тези пари ги плаща българският данъкоплатец. По думите му КЕВР е компетентният орган, който може да извърши разследване, за да бъдат установени и санкционирани нелоялните търговски участници.

Според него това може да срине системата ни:

"Ако енергията е в такива количества, които не могат да излязат извън страната, честотата в страната ще започне да се качва до нива, в които автоматиката ще изключи цялата държава с цел да не се компрометират останалите съоръжения, които са присъединени в мрежата".

Решението на това е да се изчистят всички законодателни и регулаторни пропуски, които дават възможност за такива нелоялни търговски практики, категоричен е Цачев.

 

"На този етап с приемането на тези поправки в закона и приемането на методиката така, както обещаха и депутатите, и колегите от КЕВР, вероятно до 10 април да бъдат факт и законодателните, и регулаторните промени, аз смятам, че това ще ни даде достатъчно инструменти, с които да можем да балансираме системата и да неутрализираме нелоялните търговски практики, които се случват в страната. Иначе ще имаме сериозни проблеми, които вероятно ще бъдат насочени в плащане на сериозни санкции от страна на преносния оператор към други страни-членки на ЕС, които ще трябва да ни балансират, но това балансиране, направено отвън, струва много пари на всеки един от нас".

По думите му ни трябват и гъвкави мощности, които да преодолеят небалансите, но ние в момента ги нямаме

Последвайте канала на

Радина Лазарова
416 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 04:58

3
❤️ Г­о­р­­е­­щ­­­и­ ­­­м­о­­м­­­и­­ч­­­е­­т­­а­­ ­­в­и­ ­­­о­­ч­­а­­к­в­­а­­т ­­-­ X­­1­­­8­.­­F­­­U­­N

2024.03.13 | 15:06

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:=====>> use.my/man

2024.03.13 | 10:53

1
Денков да се хване и обеси! Каква отговорност носят тия хора?

Добави коментар

Водещи новини