Жените получават с 12,6% по-ниски заплати у нас, но пък си имат 34 кметици

  • 08 март 2024 08:57

  • 170
  • 0
Жените получават с 12,6% по-ниски заплати у нас, но пък си имат 34 кметици
© Novini.bg/ Canva

Жените в България получават средно с 12,6 процента по-ниски заплати от мъжете, но в редица икономически дейности разликите са много по-големи, сочат данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Над 40% от жените на възраст от 25 до 34 години имат висше образование, при 28% висшисти сред мъжете в същата възрастова група.

Всеки четвърти депутат в 49-ото Народно събрание е жена, а политиката у нас се възприема като предимно "мъжка" професия, показва изследването. На последните местни избори миналата година жителите на 34 общини са избрали жени за кметове. Жени са начело и на 75 от общинските съвети.

КНСБ: В някои сфери жените получават с 30 на сто по-ниски заплати от мъжете

В някои сфери жените получават с 30% по-ниски заплати от мъжете, например финанси и застраховане, каза заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова: "В хуманно здравеопазване и социална работа с 24 процента е по-ниско заплащането. В култура, спорт и развлечение - с 20 процента", уточни тя.

Има и дейности, например строителството, в които жените получават с 16% по-високо възнаграждение от мъжете, тъй като в този отрасъл те са на позиции за по-квалифицирани кадри като инженери и проектанти.

Дейностите с най-много работещи жени са търговията, преработващата промишленост, здравеопазването и образованието.

Наетите жени преобладават в най-ниско платените дейности като хотелиерство и ресторантьорство. В България жените на мениджърски позиции са по-слабо представени – 45%.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
170 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини