Експерт: В две от трите най-високо платени дейности доминират мъжете

  • 08 март 2024 07:38

  • 428
  • 2
Експерт: В две от трите най-високо платени дейности доминират мъжете
© Novini.bg/ Canva

Заетостта при мъжете доминира в две от трите най-високо платени икономически дейности - създаване и разпространяване на информация и добивна промишленост. Това каза пред БНР Виолета Иванова, заместник-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

"На другия полюс - в трите най-ниско платени дейности жените получават с 28% по-ниска работна заплата от мъжете, а доминират като заетост в тях - хотелиерство и ресторантьорство. Т.е. на ръководни позиции в тези икономическа дейност са преди всичко мъжете". 

КНСБ: В някои сфери жените получават с 30 на сто по-ниски заплати от мъжете

Тя подчерта, че в България има силно феминизирани отрасли, където заплатите са значително по-ниски в сравнение с отраслите, където преобладават мъже.

Иванова подчерта, че процентът (12,6%), с който заплатите на жените са по-ниски от тези на мъжете, е близък до европейския показател за това:

"Това са средните нива обаче, а в редица отрасли тези различия стигат до 30%, както е във "Финанси и застраховане", а в "Хуманно здравеопазване и социална работа" с 24% е по-ниско заплащането на жените, в "Култура, спорт и развлечение" е с 20%".  

Има сфери, където разликата в заплащането е в превес за жените - така е в строителството, където те получават с 16% повече от мъжете, но жените там изпълняват висококвалифициран труд, докато нискоквалифицираният се упражнява от мъже. 

По-ниските възнаграждения при жените водят и до формиране на по-ниски пенсии, които са с около 20% под тези на мъжете.

Интервюто на Мария Костова с Виолета Иванова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
428 2

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.08 | 17:40

2
Радина.... Нещо се опитваш да кажеш или?

2024.03.08 | 07:53

1
Геювете взимат най-високите заплати. Мъжете са ощетени от тях. Освен това геювеге нямат жени да им взимат заплатата.

Добави коментар

Водещи новини