Лъчезар Борисов за забраната на руски петрол у нас: Прекъсваме една зависимост

  • 02 март 2024 17:41

  • 2237
  • 0
Лъчезар Борисов за забраната на руски петрол у нас: Прекъсваме една зависимост
© Булфото (архив)

"Забраната за вноса на руски петрол у нас е наистина важен момент – прекъсваме една зависимост. Това коментира в  предаването „Офанзива с Любо Огнянов” бившият министър на икономиката Лъчезар БорисовЛъчезар БорисовЛъчезар Борисов е роден през 1978 г. в гр. Самоков. Завършва с отличие гимназия „Константин.

„Спомням си за един мой анализ от есента на 2022 г., който след това повторих през февруари 2023 г., когато българската икономика ставаше много по-зависима от Руската федерация по линия на стокообмена и вноса на петрол. Имаше периоди, в които растежът беше 200 процента. Говорим за пъти нарастване и пъти по-голяма зависимост. Така че от тази гледна точка със сигурност благодарение на Народното събрание постигнахме успех”, коментира Борисов.

На въпрос защо цените на горивата са били толкова високи преди година и половина, бившият икономически министър обясни следното:

„В рамките на година няколко последователни икономически министри изпълняваха приет закон от НС. Наложи се те да нанесат необходимите корекции в този законопроект, така че да може държавата да събира под някаква форма разликата, която се трупаше в руската компания. Някои от анализите на експерти сочат за изтичане от българката икономика от 3 до 6 милиарда долара”.

Той коментира и ще се стигне ли до продажба на рафинерията на „Лукойл” в Бургас:

„В един момент  това ще бъде логичен изход, който вече беше загатнат. Централата на нашата рафинерия в Швейцария направи съответните промени в бордовете. Трябва да бъдем внимателни, у нас вече има закон, свързан с наблюдението на чуждите инвестиции. Той е на база европейски регламент, така че трябва да направим скрининг. Не очаквам сериозни сътресения на пазара”, твърди Лъчезар Богданов.

Асен Василев: Президентът се обяви като защитник на „Газпром“ и противник на българския национален интерес

Последвайте канала на

Novini.bg
2237 0

Свързани новини

Водещи новини