Акция "Укрити данъци": Приходната агенция тръгва на масови проверки в ресторантите

  • 28 февруари 2024 19:29

  • 1413
  • 5
Акция "Укрити данъци": Приходната агенция тръгва на масови проверки в ресторантите
© Freepik

Приходната агенция с нова акция, този път насочена към ресторантьори, които укриват данъци. На този фон доклад на Световната банка констатира, че по-ниската ставка за ДДС в част от отраслите в България - води до загуби за държавния бюджет. НАП започна масирана кампания, която цели да събере задълженията на ресторантьори, които умишлено целят да избегнат плащането на данъци.

„От информацията, която виждаме от фискалните устройства, става ясно, че те реализират сериозен оборот. В същото време не го декларират, нямат имущество, за да приложим принудително събиране. Нищо не постъпва от запорираните сметки”, твърди Боряна Жилова, зам.-изпълнителен директор на НАП.

От НАП допълват, че отказът на някои ресторантьори да сътрудничат е довел до принудително изземане на оборота в касите на определени заведения. В резултат на това някои ресторанти започнали да сътрудничат на приходната агенция.

„Друга категория лица се покриха, смениха си фирмите, преустановиха дейността с надеждата, че след края на проверките ще си продължат по стария начин. Към тях ще сме безкомпромисни”, посочва Жилова, цитирана от "Нова телевизия".

Асен Василев слага данък и на бакшишите

На този фон последният доклад на Световната банка посочва, че по-ниският данък, който продължава да важи за някои отрасли, включително ресторантите, води до загуби за държавния бюджет „Нашата препоръка е подобен тип преференции, които назад в годините бяха навременни, освен да са навременни, да се прекратяват, когато вече от тях няма нужда”, посочва Десислава Николова, старши експерт към Световната банка.

От Българската асоциация на заведенията коментираха за NOVA, че действията на приходната агенция са тенденциозни и водят до представяне на бранша в лоша светлина. Не са съгласни и че намалената ставка води до щета за бюджета. „В общите вноски се формира един паритет спрямо нивата от 2019 година. Да, откъм ДДС наистина сме внесли по-малко, но сме внесли i повече осигуровки и корпоративен данък. Загуба няма”, твърди Ричард Алибегов от Българска асоциация на заведенията.

А от финансовото министерство коментираха чрез писмена позиция, че становището на Световната банка не посочва слаба събираемост на Приходната агенция, а по-скоро нуждата от реформи във финансовия сектор и обръщане на негативната демографска тенденция.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1413 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Ха, ха, ха

2024.02.29 | 05:45

5
като видя узбекистанската маймуна алибека и другите подставени лица на тиквата от кръчмите по витошка в затвора, тогава ще клъвна на тая "новина".

2024.02.29 | 00:48

4
Укрите укриват данъци.

2024.02.28 | 22:31

2
Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук----> use.my/medinfo

2024.02.28 | 23:44

3
А какво казва съседката , че не мож го вдигна ли?
Sarbeca

2024.02.28 | 20:17

1
Що не тръгнат по казината да видят кал се осигуряват всички крипиета на минимална

Добави коментар

Водещи новини