В КЕВР обсъдиха ценообразуването на тока при предстоящата либерализация

  • 22 февруари 2024 15:40

  • 315
  • 2
В КЕВР обсъдиха ценообразуването на тока при предстоящата либерализация
© pixabay

Новият начин на определяне на цените на тока за бита при предстоящото либерализиране на пазара беше обсъден в енергийния регулатор.

Новата наредба предвижда от 1 юли тази година цените да се определят от Министерския съвет, а не от Комисията за енергийно и водно регулиране, както беше досега

Бъдещата либерализация на пазара на тока за бита частично от това лято и пълно от 2026 година, както и приемането на промяната в Закона за енергетиката наложиха измененията в Наредбата за регулиране на цените на тока. Тези промени предвиждат Министерският съвет, а не регулаторът да определя базовата стойност на електрическата енергия. Как и на каква база ще се определят тези цени обаче предстои да се изяснява.

Същевременно три електроснабдителни дружества - "Електрохолд"И ВИ ЕН и "Енерго про", ще трябва да купуват тока за потребителите си от борсата, където цените доста варират. Затова е предвиден механизъм за компенсация. Ако цената на свободния пазар е по-висока от определената за базова от Министерския съвет, разликата в сметката за ток до тези базови стойности ще се покрива от Фонда за сигурност на електроенергийната система.

В обратния случай, ако токът на борсата е по-евтин, трите енергодружества ще внасят разликата под базовата цена в същия този фонд.

Аргументът на Комисията за енергийно и водно регулиране е да няма социални сътресения, като се осигури по-плавен преход от регулирани към пазарни цени на тока. Още повече, че определената базисна цена ще важи за всички битови потребители, а не само за енергийно или социално бедните. Засега този механизъм е заложен само за преходния период от година и половина, като този срок може да бъде удължен с промяна в закона. 

КЕВР подлага на обществено обсъждане цената на природния газ за януари

От регулатора припомнят, че освен стойността на енергията, крайната цена на тока включва и тарифи за пренос и разпределение. На този етап потребителите не би трябвало да променят нищо, а новият начин за определяне на цените ще бъде посочен във фактурите след 1 юли, които ще им изготвят, както и досега, електроразпределителните дружества.

Последвайте канала на

Калина Христова
315 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.22 | 19:35

2
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиа-гpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея-----> do.my/bluestone

2024.02.22 | 17:08

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини