Попчев: Инвестицията в гражданска енергийна общност ще е между 3000 и 5000 лева

  • 22 февруари 2024 12:15

  • 284
  • 1
Попчев: Инвестицията в гражданска енергийна общност ще е между 3000 и 5000 лева
© Novini.bg/ Canva

Около 1,5 милиона са гражданите на ЕС, организирани в граждански енергийни общности. Още през 2019 г. ЕК излезе със законодателен пакет за чиста енергия,  обединяващ няколко директиви. Нашето законодателство позакъсня с около 2 години. Сега шлюзовете за практически действия на граждани и общини са отворени. Това казва в интервю за БНР Петър Попчев, който оглавява Фондация Net Zero на Международната климатична мрежа. Попчев е бивш посланик със специални поръчения по енергийната сигурност към МВнР.

"Дори една етажна собственост може да бъде гражданска енергийна общност. Особеното е, че всички членове – граждани, самата община, малки предприятия, пряко управляват тази общност, те са собственици на това начинание. Това е в посока на превръщане на гражданите в свободни и независими стопани на производството, съхранението и продажбата на електроенергия от собствени малки, най-често соларни панели", коментира експертът в предаването "Хоризонт до обед".

Соларната система на покрива осигурява 20 години безплатен ток

До 1 януари 2026 г., когато пазарът на електроенергия за битовите потребители ще бъде напълно либерализиран, имаме почти 2 години, в които гражданите трябва да получат цялата юридическа свобода и нормативни напътствия, за да решат дали да станат управители на свое собствено производство, потребление и съхранение на електрическа енергия от ВЕИ, пояснява Попчев.

Предстои да видим подзаконовите нормативни актове в интерпретация на това законодателство, отбелязва Попчев. Фондацията започва серия от виртуални граждански дебати, за да се осветли цялата материя малко по малко. Първият от тях ще се проведе днес. И в момента у нас има граждански енергийни общности, но те нямат улесненията и охолството да разчитат на стабилно законодателство, за да сигурни за своята инвестиция и възвръщаемост, което е щекотливият момент, изтъква той.

Вероятната инвестиция в подобна гражданска енергийна общност варира между 3000 и 5000 лева, уточнява експертът.

"Не всяко домакинство има свободни тези пари или пък е готово да ги даде, ако не е уверено, че до 8-10 години тази инвестиция ще се изплати, а може би ще има и някакъв умерен дивидент. Този въпрос не е решен докрай в нашето законодателство."

Общностните ползи са екологични, икономически и социални. Следва отделната материална финансова полза за съответното домакинство, подчертава експертът.

"Гражданинът ще се заинтересува от участие, ако има ясен бизнес план – той инвестира еди каква си сума и тъй като соларните панели служат 25-30 години, на практика потреблението на съответното домакинство, както и негови взаимодействия с други участници в енергийната общност и доставчика на електроенергия ще се превърнат, малко или повече, в една константа. Участник в гражданска енергийна общност може да разчита, че неговият разход за домакинството ще бъде по-нисък от това, което пазарът предлага като цена. Тази константа ще му позволи на него планирането на семейния бюджет да бъде сигурно."

Последвайте канала на

Радина Лазарова
284 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.22 | 17:14

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини