АПИ и община Белоградчик с обща концепция за развитие на устойчив туризъм и подобряване на транспортната свързаност

  • 09 февруари 2024 15:35

  • 468
  • 3
АПИ и община Белоградчик с обща концепция за развитие на устойчив туризъм и подобряване на транспортната свързаност
© pixabay

В Белоградчик се проведе обществено обсъждане на концепцията за Интегрирани териториални инвестиции „Развитие на устойчив туризъм и подобряване на транспортната свързаност на западните покрайнини на Северозападен регион за планиране от ниво 2“. Тя е разработена в партньорство между Агенция „Пътна инфраструктура“ и община Белоградчик и до момента е преминала успешно етапа на проверка за административно съответствие и допустимост, съобщават от пресцентъра на пътната агенция.

Срещата се организира от Областния информационен център - Видин във връзка с процедурата за кандидатстване по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027. В нея участваха кметът на община Белоградчик Боян Минков, заместник-кметът Лозина Николова, кметът на община Чупрене Мария Тодорова и експерти от АПИ.

Експертите от агенцията представиха предложенията за основен ремонт на участъци от третокласната пътна мрежа в региона, заложени в концепцията. С успешното им реализиране ще се подобрят транспортните връзки между населените места и условията за туризъм. Проектите предвиждат ремонт на близо 23 км републикански пътища на територията на община Белоградчик. Те са предложени за финансиране по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 и ако бъдат одобрени със средства от европейските фондове ще бъдат ремонтирани близо 9 км от път III-1401 Вещица – Белоградчик, на територията на селата Вещица и Дъбравка и гр. Белоградчик, и около 9 км от път III-1102 Кладоруб – Салаш, които са в землищата на селата Вещица, Върба и Кладоруб. Ще бъдат доизградени и последните 5 км от път III-1102 в участъка от Салаш до границата с Република Сърбия.

АПИ: Над 78 млн. лв. общи приходи от пътни такси през януари 2024 г.

Освен пътните проекти, концепцията включва още облагородяване и социализиране на района около пещера „Магура“ и прохода „Кадъ Боаз“. Тези проекти ще се разработват и изпълняват от община Белоградчик. Крайната цел е развитието на туризма и подобряване на достъпа до културните забележителности на територията на областта.

Целта на организирания публичен дебат е да се информира широката общественост за възможните проекти, които могат да се реализират със средства от европейските структурни и инвестиционни фондове. Едно от ключовите условия за предоставяне на европейско финансиране е получаването на широка обществена подкрепа на предложените в концепцията проектни идеи.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
468 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 10:41

3
❤️ Г­­о­­­р­­е­­­щ­­и­­­ ­­­м­о­­­м­­­и­­ч­­­е­­т­­а­­­ ­­­в­­­и­­ ­­­о­ч­­а­к­­­в­­­а­­т ­­­-­ X­­­1­­­8­.­­F­U­­­N

2024.02.09 | 20:51

2
Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa
патриот

2024.02.09 | 17:45

1
ха ха...

Добави коментар

Водещи новини