Meta може да отвори развоен център за добавена реалност в България

  • 08 февруари 2024 13:18

  • 966
  • 1
Meta може да отвори развоен център за добавена реалност в България
© Булфото, архив

Собственикът на Facebook - Meta Platforms - разглежда България като локация, където да създаде важен развоен (R&D) център за добавена реалност. Това е станало ясно по време на разговор между представители на високо ниво на американската технологична компания и българския министър на иновациите и растежа Милена СтойчеваМилена СтойчеваМилена Стойчева има образователни степени и специализации от български и международни. Това разкри самата тя по време на изслушване в парламента, пише economic.bg.

"България е място, което те (бел. р. - Meta) разглеждат за развитие на инженерен, научно-развоен център за добавена реалност, който може да бъде в световен мащаб водещ в разработването на решения", заяви Стойчева.

Тя не даде детайли по тези разговори, но посочи, че те са водени по време на нейното работно посещение в САЩ. На такова в момента е и финансовият министър Асен Василев, а неговото ведомство посочи, че конкретно той ще се срещне с ръководители на няколко големи американски компании, включително Meta.

Голяма част от хората ще бъдат в метавселената до 2030 г., какво представлява тя?

Припомняме, че през 2019 г. Facebook отвори голям център за преглеждане на съдържание в София в партньорство с аутсорсинг компанията "Телъс Интернешънъл". Идеята бе центърът да се занимава с контрола и модерирането на съдържание.

Метавселената

Компанията-майка на Facebook в последната година ударно инвестира в звеното си за виртуална реалност. Впечатляващите около 20% от всички разходи на технологичния гигант през 2023 г. са насочени именно към неговото подразделение Reality Labs, което се занимава основно с разработки в сферата на метавселената.

Тайното оръжие на Зукърбърг за AI са данните от Facebook

Все пак компанията отчете подобрения в бизнеса си със социалните медии и това направи инвеститорите по-толерантни към ненамаляващите разходи на Meta, тъй като тя налива милиарди долари в метавселената и изгражда своята инфраструктура за изкуствен интелект.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
966 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 10:45

1
❤️ Г­о­­­р­­­е­­­щ­­­и­­­ ­м­о­м­­­и­­­ч­­­е­т­­а­ ­­­в­и­ ­­­о­­­ч­а­к­­в­­а­т ­­-­­ X­­­1­­8­.­­­F­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини