По-висока цена на водата е в сила от 1 януари в област Плевен

  • 05 януари 2024 09:18

  • 682
  • 1
По-висока цена на водата е в сила от 1 януари в област Плевен
© Pixabay

Нова, по-висока е цената на водата в област Плевен от 1 януари. Тя е утвърдена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и е в размер на  4,91 лв. с ДДС за кубичен метър (куб. м). Това съобщиха за БТА от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) ЕООД – Плевен.  

До края на 2023 г. кубик вода струваше 4,46 лв. с ДДС, т.е. увеличението е с 10,1 на сто.

Посочената цена е комплексна и се състои от три компонента, посочват от дружеството. Това са доставяне на питейна вода на населението (физически и юридически лица) на цена от 3,63 лв./куб. м с ДДС; отвеждане на отпадъчни води -  0,38 лв./ куб. м с ДДС и пречистване –  0,90 лв./куб. м с ДДС.

Жители на Разград протестираха срещу увеличението на цената на водата

За промишлени и стопански потребители, според степента на замърсяване, цената за пречистване е в границите от 1,02 до 2,11 лв. за кубичен метър с ДДС. 

Абонатите, които не ползват и трите компонента, заплащат само ползваната от тях услуга.    

От ВиК – Плевен уточниха, че в съответствие с действащата законова уредба КЕВР променя ежегодно служебно одобрените цени като добавя натрупаната инфлация за периода на действие на бизнес плана на дружеството и я коригира с нормативно регламентираните коефициенти за съответната година. Цената е съобразена и с прага на социална поносимост, която за Плевенска област е в размер на 6,82 лева за кубик вода.

Сред факторите, повлияли върху повишението на цената на водата в област Плевен, са и увеличените цени на тока, за поддръжка на водопроводната мрежа, на консумативите за обезпечаване качеството на питейната вода, както и инвестициите в подмяната на амортизираната ВиК мрежа в областта. Включена е и новата цена, на която дружеството ще купува водата от ВиК-Ловеч за водоснабдяването на градовете Плевен и Червен бряг, и за още девет населени места в областта. 

За подобряване качеството на предлаганите услуги и с цел да намали загубите на вода, вследствие остарялата водопроводна мрежа, ВиК – Плевен има заложени в бизнес плана си инвестиции за пет години в размер на 17,2 млн. лв. за модернизиране на 82 километра водопроводни и канализационни мрежи и в съоръжения. 

Планираните дейности за 2023 г. бяха реализирани успешно, посочват от дружеството. Средствата, вложени по изпълнение на инвестиционната програма, са около 2 млн. лева. Подменени са над 14 км водопроводна мрежа във всички общини на територията на област Плевен. Част от инвестициите са и за модернизация на помпени станции, което включва подмяна на помпени агрегати, кранове и измервателни устройства. 

За тази година планираните средства за модернизация и рехабилитация на 15 километра ВиК мрежи и съоръжения са почти 2 милиона лева, посочват още от плевенското дружество.

Последвайте канала на

Нора Виткова
682 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.05 | 11:11

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини