Всеки пети от бързите кредити остава непогасен

  • 16 август 2012 21:38

  • 1203
  • 0
Всеки пети от бързите кредити остава непогасен
©

За една година нивото на необслужваните заеми в портфейла на дружествата за бързи кредити нараства от 18,1% на 20,9%, показва статистиката на БНБ. Делът на лошите кредити при дружествата за бързи заеми изпреварва този при търговските банки, който е около 16%, съобщи Труд.

В края на юни размерът на необслужваните бързи кредити е 407,3 млн. лв. при 350 млн. лв. година по-рано. Според обявените вчера данни вземанията на 18-те дружества, специализирани в сегмента, възлизат на 1,947 млрд. лв. при 1,937 млрд. лв. година по-рано. Или за 12 месеца размерът на отпуснатите от дружествата кредити се увеличава с 0,5%.

“Има стагнация, която затруднява хората в изплащането на заемите. Говори се за намаляване на заплати, свиване на разходи, оптимизация, намаляване на персонала и т.н. Всичко това рефлектира в по-малко доходи за гражданите. В същото време разходите нарастват осезаемо - токът поскъпва, горивата също, а от там и храните. Затова става все по-трудно да се изплаща кредит”, коментира Неделчо Спасов, изп. директор на една от най-големите компании в бранша - “Изи Кредит”.

През първите шест месеца на годината хората са теглили предимно краткосрочни бързи заеми под 1 година за суми в размер на средно 518 лв., показват данните на компанията.
Нуждата от пари за обслужване на текущи битови сметки е била най-честата причина за теглене на бърз заем през пролетта и началото на лятото - 33% от всички кредити, сочат данните на “Изи Кредит”. Вторият най-чест мотив е ремонтът и обзавеждането на жилището - 27%. За сравнение преди година тенденцията е била обратна - 26% от заемите са били за ремонти, а 24% - за битови сметки.
Около 9% от кредитополучателите т.г. финансират с бързи заеми и малкия си семеен бизнес, а 6% - празничните майски дни и ранните летни отпуски, показва изследването.

Последвайте канала на

Novini.bg
1203 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини