Законовите промени ядосаха ресторантьорите

  • 27 ноември 2023 11:01

  • 782
  • 4
Законовите промени ядосаха ресторантьорите
© Novini.bg/ Canva

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за ДДС, в които беше прието, че няма да се плаща в заведенията, ако не ни е издадена касова бележка. На този фон ДДС за ресторантите остана 9%, но с условия.

"Това, че някои текстове, 100% недомислени и по никакъв начин некоментирани с браншовите организации, са приети на първо четене, не означава, че ще бъдат приети на второ четене. Да се надяваме, че разумът ще надделее и тези спорни тестове няма да бъдат приети в окончателното гласуване, в което съм убеден", коментира председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов в студиото на "България сутрин".

По думите му практиката за неиздаване на касови бонове отдавна е минало и на много места има достатъчно сериозни текстове в закона.

Ричард Алибегов: Не е имало среща на МФ и браншовите организации, искаме анализ на мерките

"Ние сме единствената държава в ЕС , която има наказание за неиздаване на касов бон принудително затваряне на обекта за 14 дни. Не е ясно през последните години защо в обществото се вменяват настроения срещу нашия бранш. В сферата на услугите при над 90% от дейностите никой издава касов бон. Лобизъм е да искаме да налеем милиони и милиарди в банките, които са увеличили многократно таксите си", каза Коларов.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на СЗБ подчерта, че всяко уважаващо себе си заведение разполага с ПОС терминал - не защото държавата така е казала, а защото това облекчава клиентите.

"По-голям процент от хората, които ползват ПОС терминали, са чужденците. Има и българи, но голям процент от оборота влиза в кеш. Всички тези пари ние трябва да ги вкараме в банка, да платим такси за внасяне, да платим за преводите, след което персоналът да си изтегли парите и отново да плати такси. Не е ли това лобизъм?", попита гостът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
782 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Тенев

2023.11.27 | 12:01

4
Интересно, дали и ще искате да платите цената на тази глупост. Иначе е гот, да можеш да си позволиш кръчмичка.
аа

2023.11.27 | 11:39

2
АМи може и да има недомислени текстове, но с две ръце подкрепям за касовите бонове! Крайно време беше! Нека да стане навсякъде валидно
Тенев

2023.11.27 | 12:00

3
Май нещо те е яд, че не можеш да избягаш на Асенчо ,а?
Българин

2023.11.27 | 11:15

1
Нещо доста се притеснихте? Да не би да криете оборот та скачате за касовите бележки?

Добави коментар

Водещи новини