Почти 60% от IT компаниите у нас са с българска собственост

  • 23 ноември 2023 10:59

  • 378
  • 0
Почти 60% от IT компаниите у нас са с българска собственост
© Freepik
Слушай новината Слушай новината

Почти 60 процента (59,75 на сто) от ИТ компаниите у нас са с българска собственост, а останалите 40,25 на сто - с централен офис в чужбина, показват данните на специализираната платформа "Джоб Борд" (Job Board) за ИТ специалисти, собственост на компанията DEV.BG.

Проучването обхваща над 1300 компании, предава БТА.

Най-голям брой разкрити офиси има в София. Те представляват почти 64 на сто от общия брой офиси на технологичните компании у нас. Варна дава много силна заявка за второто място с 10,96 на сто, като изостава от Пловдив само с 0.06 процентни пункта.

Бургас, Русе и Велико Търново също се радват на интерес при разкриването на нови офиси на ИТ компании. В сегмента "Други" присъстват по-малък брой клонове в градове като Плевен, Габрово, Благоевград, Перник, Стара Загора, Казанлък, Троян, Шумен и др.

IT индустрията сваля заплати и съкращава хора

Микро (с по-малко от 10 експерти) и малките (с 10-30 експерти) фирми водят в класацията с по над 30 на сто присъствие за сметка на големите (с повече от 70 ИТ експерти) и средните (с 31-70 специалисти) бизнеси, които са с по около 15 на сто за всяка категория.

В анализа се посочва, че преобладават продуктовите компании (896 на брой), следвани от консултантските (466), тези, предоставящи услуги (378) и внедрителите на софтуерни системи (също 378). В платформата на DEV.BG компаниите се причисляват към една, две или няколко от посочените дейности. Това е и причината общият брой на фирмите в тази информация да надхвърля 1300 (общият брой участници в анализа на сектора), пишат от компанията.

Според проучването, в екипите на над две трети от компаниите в DEV.BG Job Board, ИТ професионалистите са повече от 50 на сто от всички служители, докато в останалите близо 30 на сто от компаниите те представляват по-малка част от екипа - до 50 процента.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
378 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини