Пламен Димитров: Няма да подкрепим проектобюджета, ако исканията ни не бъдат изпълнени

  • 20 ноември 2023 20:10

  • 1350
  • 5
Пламен Димитров: Няма да подкрепим проектобюджета, ако исканията ни не бъдат изпълнени
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Напрегнат е бюджетът, но все пак с около 8 млрд. лв. повече са заложени като общи приходи, като голяма част от тях са допълнителни данъчни и осигурителни вноски. Има съществено увеличение и в европейските пари, които се предвижда да похарчим догодина. Там най-много ме притесняват нещата. От 3,5 млрд. тази година, за догодина са заложени 7 млрд. Тук сме доста напрегнати. Данъците са изпълними", коментира президентът на КНСБ Пламен ДимитровПламен ДимитровПламен Димитров е президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) в предаването "Денят ON AIR".

Той обърна внимание, че са заложени 8,5 млрд. повече в разходната част. От тях близо 5 млрд. са за социални плащания - пенсии, социални помощи и обезщетения. 

"Над 1 млрд. за здравни плащания, това е добрата новина. Това определяме като щедри социални плащания, но пак няма да стигнат. От 1 юли догодина всички пенсионери ще получат 11% увеличение на индивидуалните пенсии. Минималната пенсия ще стигне много близо до прага за бедност. Средната пенсия догодина ще стане над 800 лв., така че тези 11% ще бъдат 80-90 лв.", каза още Пламен ДимитровПламен ДимитровПламен Димитров е президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) пред Bulgaria ON AIR.

НСТС се събира заради бюджета

1,4 млрд. лв. повече за увеличение на заплатите не е реалната сума, пресметна гостът. Според него реалното увеличение е в размер на 700 млн. лв., но сметките на учителите пак няма да излязат и те няма да останат доволни.

По думите на шефа на КНСБ, в бюджета липсва ръст на заплатите в здравеопазването, извън парите за НЗОК - нови пари за увеличение няма. В земеделието 90 млн. лв. липсват, заплатите им пак са под или по 1000 лева, отбеляза още Димитров.

Няма да има увеличение на заплатите и в градския транспорт в София и в страната. Там са необходими около 37 млн. лв. В БДЖ няма предвидени пари за увеличение, а там заплатите вървят с процента на ръст на минималната заплата, стана ясно още от думите му.

"В културата има близо 80 млн. лв. повече, но да видим за какво ще стигнат. Дори с 20% да им се вдигнат заплатите, тези хора пак няма да станат богати. Ако няма ръст на заплатите и пенсиите, няма кой да поддържа потреблението, което да гарантира растеж, който да не ни вкара в сценариите на цяла Западна Европа. Лихвите по кредитите растат, но в България са съществено по-ниски от тези в Еврозоната", обясни Димитров.

От КНСБ искат допълнителни 600-700 млн. лв. и няма да подкрепят проектобюджета, ако исканията им не бъдат изпълнени. Към тях влиза увеличение на обезщетението за безработица.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1350 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.11.20 | 20:24

1
Bokluk palen e tozi

2023.11.20 | 21:57

2
Защо не кажеш нещо за протестите,боклик.
Анонимен

2023.11.21 | 04:32

3
И накрая Ники ще постне Ники и ще завали дъждец...

2023.11.21 | 05:23

4
то не зависи от вас, вие сте там да чуете какъв е. одобрява го НС.
додо

2023.11.21 | 13:35

5
Този само локуми разтяга жалки популисти много се загрижили за хората ,ами и аз искам пенсии по 5000лв и заплати по20 000лв- вижте колко съм добричък -пари откъде бе аланкоолу !!??

Добави коментар

Водещи новини