Асоциацията на индустриалния капитал в България няма да подкрепи проектобюджета за 2024 г.

  • 20 ноември 2023 15:38

  • 283
  • 1
Асоциацията на индустриалния капитал в България няма да подкрепи проектобюджета за 2024 г.
© NOVINI.BG
Слушай новината Слушай новината

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) няма да подкрепи проектобюджета за 2024 г. Това каза пред журналисти председателят на Управителния съвет (УС) на АИКБ Васил Велев преди началото на кръгла маса "Иновации при съхранението на енергия - ключ към устойчив енергиен преход", която се провежда в София. По думите му от УС на АИКБ са обсъдили проектобюджета и средносрочната бюджетна прогноза.

"За един мандат само ще се увеличи дългът близо два пъти и лихвите близо 4 пъти без никакви реформи срещу това", заяви Велев.

Васил Велев (АИКБ): С тази политика няма да видим Еврозона

Председателят на УС на АИКБ добави, че трябва да се предвидят антикризисни мерки, защото статистиката отчита, че безработицата започва да нараства. Вместо това се планира оптимистично събиране на приходите, счита Велев. Има и увеличаване на административната и финансова тежест за малкия и среден бизнес, вместо да се предвидят мерки за облекчаване на бизнеса в страната. Той допълни, че административно се увеличава прекомерно минималната работна заплата в страната, както и максималният осигурителен доход. Административно се определя и минималният осигурителен доход.

Според председателя на АИКБ на практика не се предвиждат реформи. "Има изливане на пари, които нямаме. Има увеличаване на дълга, увеличаване на разходите по дълга и отдалечаване на страната от еврозоната, което е най-същественият проблем, защото ние смятаме, че в този дефицит няма да може да се вместим, без още по-сериозно орязване на инвестиционните разходи", заяви още Васил Велев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
283 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Да се знае кои са тия :)

2023.12.27 | 06:07

1
Велев: Движението ТНТМ (Техническо и научно творчество за младежта) е една от най-богатите структура в комсомола - притежава много пари, активи, сгради, компютри и друго имущество. Само за последните пет години (1985-1989) държавата е превела целево за ТНТМ 281 млн. лв. Последният директор на републиканския център на ТНТМ е Васил Велев - син на ген. Георги Велев - зам.-началник на ГУ на Строителните войски. На 22 февруари 1990 г. ТНТМ е преобразувано във фондация "Еврика" - за развитие на научното и техническото творчество на младежта. При създаването й фондацията "гълта" 53 млн. лв. народна пара от фонда ТНТМ. Отделно към нея се прехвърля собствеността на 31 фирми от цялата страна ("Орион", "Метаком", "Спектър", "Интеграл", "Темп" и др.) Генерален директор на "Еврика" естествено става дотогавашният шеф на ТНТМ Васил Велев. В интервю през 1993 г. той твърди, че имуществото на фондация "Еврика" е 49 688 900 лв., а постъпленията през 1992 г. - 24 418 000 лв. След "Еврика" Васил Велев е управляващ съдружник на "БИК Холд" ООД, а от 1999 г. - изпълнителен директор на "Стара планина Холд" АД. Това е същият онзи холдинг, който през 2003 г. се забърка в скандала за нерегламентирано строителство в 11 апетитни имота в Южния парк.

Добави коментар

Водещи новини