Богдан Богданов: Ако „Лукойл“ не се справи, ние сме готови да доставим петрол, с който рафинерията да работи

  • 19 ноември 2023 20:33

  • 9192
  • 7
Богдан Богданов: Ако „Лукойл“ не се справи, ние сме готови да доставим петрол, с който рафинерията да работи
© бТВ
Слушай новината Слушай новината

Преди дни партиите, подкрепящи кабинета – ПП-ДБ, ГЕРБ-СД и ДПС, се договориха дерогацията за „Лукойл“ (изключението от забраната да се купува петрол от Русия) да отпадне а два етапа – от 1 януари 2024 г. да бъдат спрени квотите за износ на продукти от руски петрол, а вносът на руски петрол за бургаската рафинерия да бъде прекратен от 1 март 2024 г.

От месеци Делян Добрев от ГЕРБ настоява дерогацията да отпадне веднага, защото от нея печели единствено „Лукойл“. От ПП-ДБ отказаха да подкрепят това искане с мотива, че то ще доведе до сериозно поскъпване на цените на горивата у нас.

Ще поскъпнат ли горивата с отпадането на дерогацията за „Лукойл“?

„България в момента е доста по-готова – всичко зависи към момента от икономическия оператор на рафинерията – „Лукойл“.  Ако „Лукойл“ не се справи, ние сме готови да доставим петрол, с който рафинерията да работи. Не очакваме съществен ръст цената на горивата при прекратяване на дерогацията в началото на март“. Това каза в предаването „Защо, господин министър?“ с водещ Жени Марчева министърът на икономиката Богдан Богданов Богдан Богданов През 2022 г. Богдан Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за.  

По думите му компанията „Лукойл“ е имала достатъчно време – над 18 месеца от началото на дерогацията, в които да започне да преработва изцяло неруски петрол. Тя обаче дори не е изготвила план за такъв преход.

Асен Василев: Няма причина бензинът да поскъпне

„Много работа беше свършена последните три месеца, за да изгради България капацитет от експерти, които имат готовност оперативно до поемат рафинерията“, уточни министърът.

Относно цените на горивата Богданов напомни, че те до голяма степен зависят от международните пазари.

„Важно е рафинерията да работи на максимален капацитет, тези 4000 души, които работят в момента там, да запазят работните си места. Трябва да спазваме европейските санкции и независимо кой е оператор, трябва да си плаща данъците в България“, обобщи министърът на икономиката.

Какъв ще е ефектът от инициативата „Достъпно за вас?“

От 15 ноември стартира инициативата на Министерството на икономиката „Достъпно за вас“, която цели да намалят трайно цените на 50 хранителни продукта от първа необходимост.

„Стартирахме с 200 търговски обекта, а вече са 350 лв. Видяхме значителни намаления на цените на част от продуктите, които обаче на са за сметка на участниците по веригата на доставки. Междувременно пуснахме и платформата „Достъпно за вас“, на която потребителите биха могли да се информират кои са участниците, кои са продуктовите групи, как работи инициатива и статистическа информация как са цените за конкретната седмица и кои са най-изгодните продукти“, обясни министърът на икономиката.

Стартира кампанията "Достъпно за вас"

Той уточни, че има вериги за хранителни продукти, които са разширили кръга от продукти с намаление до повече от 70.

На въпроса с какво новата инициатива се различава от сайта foodprice по идея на предходния министър на икономиката Никола Стоянов той каза, че приликата е само в намерението да се намалят цените за крайния потребител.

„При първия подход се целеше да се фиксират определени надценки на храни и то по веригата, което щеше да ангажира значителен ресурс от страна на държавата, за да направи целия мониторинг на процеса. Ние видяхме, че в други държави този механизъм не работи, защото е трудно. Ние решихме да изберем друг подход – да работим заедно бизнеса и то в една много прозрачна и конкурентна среда. Първият подход целеше и определени административни санкции, представяйки ги по неподходящ начин – няма как държавата да каже какви надценки трябва да се слагат“, коментира Богданов.

По думите му друга цел на инициативата е да повиши покупателната култура на потребителите –  да ги накара да потърсят къде биха могли да купят най-изгодно продуктите.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
9192 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
...,,- ,,болимехуя. 9

2023.11.20 | 14:19

7
рафинерия.. нямадаработи....10лева..залите...
Джони

2023.11.20 | 08:05

6
Ти ди готов ама на 3на цена и всичко ще стане по 3 от хляб до чорапи
Путин

2023.11.20 | 06:52

5
Всички. Чакате. Да. Падне. Делегацията. И. Да. Си. Напълнят. Гушите.
МНОГО ГРОЗЕН КРОКОДИЛ85

2023.11.19 | 21:29

1
!!! наде.жда дой.чева - 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! Снимка-Гугъл. Новини Бг /// Снимка и Видеоклип за доказателство. ЦИГАНСКАТА БАБА ЯГА. НАДКА ДОЙЧЕВА Е ЦИГАНСКИ БАРОН. ОТ САМОЛЕТ СИ ЛИЧИ ЧЕ Е МАНГАЛКА.
ШЍБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ

2023.11.20 | 02:11

4
КРОКОДИЛА НЕ Е ГРОЗЕН БРАТЛЕ ....., ТЕЗИ КОИТО ГО ИМИТИРАТ В ЖИВОТА - ХОРА УЖ .....,ТЕ СА ГРРРРОЗНИ ......, КРОКОДИЛА СИ Е ТОВА, КОЕТО Е ....
Горива

2023.11.19 | 22:20

3
По една пара за литар
ne

2023.11.19 | 22:11

2
smeshen bokluk ti mojesh da dostavish pertol na luk oil no samo tce vav kofi da gi nosite ti i premierat ti na raka

Добави коментар

Водещи новини