Цените на горивата в България остават едни от ниските в Европа

  • 14 август 2012 13:49

  • 1063
  • 3
Цените на горивата в България остават едни от ниските в Европа
©

"През последните една-две години високите цени на горивата се дължат на фундаментални причини, които ще продължат и занапред да задържат цените на високо ниво."

Това каза Явор Алексиев от Института за пазарна икономика в предаването "12+3".

"Цените на горивата в България остават едни от ниските в Европа. Все още сме под средното ниво на цените за ЕС както при бензиновите продукти, така и при дизела. Проблемът идва от ниската покупателна способност на населението, тъй като нито бизнесът нито гражданите имат този допълнителен буфер на приходи и като цяло покупателната способност, която да им позволи да издържат на такива широки поскъпвания. Като фундаментални причини могат да се обособят напрежението в Близкия изток, много хора търсят проблеми и в ОПЕК", обясни Алексиев.

Експертът обясни, че увеличението на доходите няма да реши проблемите свързани с по-високите цени на горивата и хранителните продукти: "Това е проблем, който тепърва естественото развитие на страната ни да се надяваме, че ще успее да го разреши, но това няма да стане от днес за утре или за следващата година, а говорим за следващите 10-15 години на устойчив икономически ръст, в който ние ще успеем да направим това нещо, но също така е много важно да се подчертае важната роля на слабото евро, което виждаме последните няколко месеца".

Последвайте канала на

Десислава Станева
1063 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.01.03 | 12:28

3
Затова пък заплатите категорично са най-ниските!!!
гоше

2015.01.03 | 12:28

2
Не ми сравнявай цените, а ми сравни колко литра бензин мога да купя аз с моята заплата и колко литра ще купи европееца с неговата заплата. Това сравнение може да го направиш не само за горивото.

2015.01.03 | 12:27

1
Колко са по-ниски цените на безнина в България? 1%? 2%? 3%? А заплатите с колко процента са по-ниски? 100%0? 1500%?

Добави коментар

Водещи новини