Добрин Иванов, АИКБ: Тристранката се превръща в проформа между партньорите

  • 26 октомври 2023 07:41

  • 784
  • 0
Добрин Иванов, АИКБ: Тристранката се превръща в проформа между партньорите
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Нашата линия на бедност съвпада с изчисленията на всяка една европейска страна. Това са средствата, с които се смята, че човек може да покрива нуждите си. Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ в ефира на БНТ. 

Линията на бедност фиксира границата, по която едно лице трябва да бъде подпомогнато. Всеки един прибавен лев увеличава кръга на хора, които трябва да получават помощи и увеличава разходната част на бюджета. Увеличението с 22 лв. увеличава бюджета с над 600 млн. лв., обясни Иванов. 

Предложението ни е да бъде създадена работна група, която да обсъди методиката и правилно да изчисли прага на бедност. Това заяви Атанас Кацарчев, главен икономист в КТ "Подкрепа". 

Мария Габриел: Социалните партньори, с изключение на КНСБ, подкрепиха принципно предложението за размера на линията на бедност за 2024 г.

Националният съвет за тристранно сътрудничество

"Тристранният съвет се превръща в проформа на обсъждане на предложенията на властта. Те формално са спазили закона за обсъджане, но внасят в абсолютно същия вид предлженията за обсъджане в МС. Ние представляваме бизнеса, работниците и служителите - това са двете маси, които са големите данъкоплатци", посочи Добрин Иванов.  

Има теми, по които постигаме съгласие, но трудно се променят нещата, по някакви причини, които не знаем какви са. Почти всички не сме съгласни с приравняването на гражданските договори с трудовоправните взаимоотношения, обясни Кацарчев. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
784 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини