Да очакваме ли скок на цените в България заради войната в Израел?

  • 11 октомври 2023 10:58

  • 874
  • 6
Да очакваме ли скок на цените в България заради войната в Израел?
© Novini.bg/ Canva

Трагичната ситуация, на която ставаме свидетели със сигурност ще доведе до негативни последици. Това коментира в студиото на „Твоят ден” икономистът Владимир Сиркаров.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2083

Според него конфликтът ще има сериозни последици върху цените на петрола, а това ще повлияе на цялата икономика. „По веригата ще има сериозни последици”, според Сиркаров.

Пазарът на храните засега е стабилен - спокойна зима ли да очакваме?

Той подчерта, че въпреки големия натиск върху централните банки, те трябва да продължат с политиката за намаляване на балансите си и на „високи” основни лихви. „Публичните финанси трябва да се управляват консервативно и да се спре с дефицитното харчене. Това ще намали потреблението, но и инфлацията, добави Сиркаров.

Финансистът Бисер Манолов, уточни, че във вторник е станало ясно, че има договорка между САЩ и Венецуела за допускане на още една компания, която да увеличи предоставянето на допълнителни количества суров петрол на пазара, в случай на недостиг. 

„Петрол ще има, а цената му ще се задържи под 90 долара за барел”, прогнозира той.  Манолов добави, че глобалната икономика е показала нереална устойчивост по отношение на конфликтите. 

„Трябва икономически да бъдем поставени на диета, тази диета минава през по-високи лихвени проценти, което е по-ниско потребление. Това трябва да стане”, добави Бисер Манолов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
874 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.10.11 | 15:22

6
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik
МИЛА Браво! Мила

2023.10.11 | 13:40

5
Спазване на Баланса Това е принципът на икономиката
МИЛА Браво! Мила

2023.10.11 | 13:39

4
Ще вдигнат цените,но успоредно с това ще вдигнат заплатите
МИЛА Браво! Мила

2023.10.11 | 13:39

3
Кажете ,че не са късметлии Хахаха
МИЛА Браво! Мила

2023.10.11 | 13:37

2
Те тъкмо си ровиха празните кратуни Какво да правят,че да вдигнат цените и ето съдбата им помогна с тази война.

2023.10.11 | 11:41

1
За скока на цените в България винаги ще се намери причина, дори и такава, че прелетните птици отлетяха на юг. За това ще се вдигат цени на хранителни стоки, горива и изобщо на всичко, за което ще се сетите.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини