Енергиен експерт: Има отиване в крайност на позициите на протестиращите миньори и енергетици

  • 03 октомври 2023 14:52

  • 2038
  • 9
Енергиен експерт: Има отиване в крайност на позициите на протестиращите миньори и енергетици
© Булфото (архив)

Има отиване в крайност на позициите на протестиращите миньори и енергетици, което ни отдалечава от решението на проблемите. Експертният анализ не се обсъжда, а е изведен разговорът в доста крайни позиции. Това мнение изказа пред БНР енергийният експерт Антон Иванов.

Според него споровете не са фактически по записаното в териториалните планове, а заради натрупаното недоверие и съмнение, че ще се реализират тези планове по определен начин.

Владислав Панев: Протестиращите искат да спрем колелото да се върти

"Някои от исканията на миньорите не биха могли да бъдат изпълнени, защото влизат в пряка конфронтация с основополагащи политики на ЕС, каквато е политиката за търговия с въглеродни емисии", коментира той и добави, че преди две седмици, на базата на предишните протести, е имало документ с повече искания, по които позициите на протестиращи и управляващи са били по-близки

"Чуват се гласове, че тези протести започват да приличат на политически протести. ... От 2 години се търсят начини за комуникация на проблемите, пред които се изправяме във въглищните региони с местните общности. Бяха провеждани срещи и бяха обяснявани. Смятам, че се злоупотребява с твърденията, че ние не знаем и нас не са ни питали, защото бяха правени многократни опити да се обясни ситуацията и възможностите за пътища за развитие", каза още експертът.

По думите на Антон Иванов никой от заетите във енергетиката, свързана с въгледобива, не е поставен пред избора или се преквалифицира, или губи работата си

Енергийният експерт обясни, че според анализа на сектор енергетика, бъдещето е в повече възобновяеми източници в енергийния микс, по-добро присъствие на ВЕЦ-ове и нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй":

"Това е визията, по която се работи в момента". 

Иванов подчерта, че ако има съпротива срещу идеята за трансформиране, няма да бъдат развити дори и онези добри алтернативи, които съществуват като възможност.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2038 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2023.10.04 | 09:55

8
Подръжниците на Тръмп, който извади САЩ от сделката за климатичните промени, стачкуват и в България. За тях бъдещето на планетата и собствените им деца не представлява нищо. От тези действия планетата няма да я има утре.
соросоидните

2023.10.03 | 15:43

5
"експерти" на грантова издръжка са ги пуснали по телевизиите на пропагандата и лъжата
На Путин "експертите "

2023.10.03 | 16:42

6
умора нямат.

2023.10.03 | 15:32

4
ОСТАВКА!!!
Анонимен

2023.10.03 | 15:27

3
Олигофрените искат да отровят България вечно.
ШИБАМ КОПЕЙКИ С МЕКИ КИТКИ!

2023.10.03 | 15:10

2
СПОРОВЕ НЯМА, ИМА СИЛНО ЖЕЛАНИЕ НА НАЧАЛНИЦИТЕ НА ТИЯ ЖАЛКИ ПОМИЯРИ ДО ЦОЦАТ ОЩЕ.

2023.10.03 | 15:00

1
А кюмура какво ще го правиме?

Добави коментар

Водещи новини