35-и сме по спестявания, но от едва 57 държави

  • 30 септември 2023 16:50

  • 956
  • 1
35-и сме по спестявания, но от едва 57 държави
© Freepik
Слушай новината Слушай новината

Класацията Allianz Global Wealth постави България на 35-о място по финансови активи сред 57 държави, а на 38-о по покупателна способност. В класацията обаче не фигурират богатите арабски и азиатски държави.

Данните показват, че българинът има високи спестявания спрямо средните за високоразвити страни, но масовата нагласа е, че сме много бедни. Зависи обаче с кого се сравняваме. Класацията Allianz Global Wealth за финансовите активи - това е различно от измерване през доходи или през БВП на глава от населението, преизчислено като покупателна способност.

Такива класации, които измерват богатството, има и на Credit Suisse и UBS, има и една доста известна на Global Finance. По тях България се движи между 63-о и 73-о място в света от общо 150-170 страни.

Това са анализи, които финансовите институции правят и за да оценят колко различните държави са устойчиви на външен дълг, пише "24 часа".

Правилото 50/20/30: Съветите за спестяване на супер богатите

В едната класация на Allianz България е 35-а, в другата - 38-а, но става дума за общо 57 страни. Тоест България е след средата на таблицата. Защо са толкова малко страните в този списък? Защото малко страни публикуват достатъчно данни, за да се направи оценка, а България влиза в групата, която се оценява, защото като член на ЕС предоставя много статистика. Затова могат да ни сметнат.

Но извън тези 57 държави има много богати арабски и азиатски страни, които просто не предоставят статистиката си.

Интересно е, че българите имат високи спестявания спрямо средна страна от развитите. Там имат голяма консумация, големи вноски за пенсионни и здравни фондове.

Ние имаме нагласата, че сме супербедни. Истината е, че огромни части от населението на света живее в бедни райони и те са под България и като БВП на глава от населението, и като активи. Но, разбира се, не може да се сравняваме с най-развитите страни. Класациите сочат, че като активи, да речем България е 10 пъти по-бедна от Англия. Ако погледнем като богатство, сме по-богати от Румъния, но сме по-ниско в класацията от нея, ако се гледа по БВП на глава от населението, преизчислено като покупателна способност.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
956 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.30 | 18:14

1
Разпродажба!!! Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN.----> mub.me/handy

Добави коментар

Водещи новини