Пламен Димитров: Газ за зимата ще има

  • 20 септември 2023 22:15

  • 974
  • 2
Пламен Димитров: Газ за зимата ще има
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Въглищната индустрия в България върви към своя край, не е въпрос на политическо решение. Политиците сигурно не лъжат като казват, че следващите няколко години няма да затворят въглищните централи, но вероятно ще ги затвори пазарът. Те плащат въглеродни емисии, чиято цена нараства. Над 90 евро за тон е, малко вероятно е в следващите години да не нахвърли 100 евро за тон. След 2026 г. няма да има възможност за държавна помощ за централите и те трябва да затворят. Това прогнозира Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че централите работят на загуба и тя се увеличава. А като проблем пред тях посочи, че са обвързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Очакванията му са България да има катастрофално изоставане пред ЕК.

"Сега е моментът за средства от ЕК за този преход и ще отпадне изцяло държавата да плати тези разходи, които трябва да се направят. Държавата не може с магическа пръчка да създаде работни места колкото са миньорите, много вероятно е да не са толкова добре платени, след като се затворят мините", прогнозира Пламен Димитров.

Гостът призова държавата за конкретна стратегия за отделните райони. Прогнозите му са цената на газа през зимата да бъде по-ниска от миналия отоплителен сезон.

"Газ ще има тази зима. Проблемът е друг на "Булгаргаз" - че са поели ангажименти за твърде голям обем мощности за транспортиране на газ, а не са сключили договорите за този газ, който трябва да бъде разтоварен на терминалите за втечнен газ в Турция и Гърция. Ще имаме излишък от близо 1 млрд. годишно, който няма къде да бъде съхраняван и трябва да бъде реализиран на чужди пазари", каза гостът. 

По думите му войната в Украйна ще доведе до "окончателното отпадане на Русия от българското енергийно уравнение". Разчетите му показват, че преходът към неруски петрол в рафинерията в Бургас би отнел 5-6 месеца. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
974 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Емѝ...

2023.09.21 | 01:13

1
Ама на каква цена?
Z Z Z Z Z

2023.09.21 | 05:09

2
КАКТО ТИ КАЗА ВАШИЯ МЕДВЕДЕВ, ЛЮЛЯК, БЕЗ ВАШАТА РАШКА - НА 5000 ОЙРО ЗА 1000 КУБ. МЕТРА. НАЛИ ТАКА?

Добави коментар

Водещи новини