Германски производител на високотехнологични медицински изделия създава 100 нови работни места в София

  • 20 септември 2023 14:50

  • 1000
  • 2
Германски производител на високотехнологични медицински изделия създава 100 нови работни места в София
© МИ

Световният лидер в производството на високотехнологични и бионични протези "Отобок" (Ottobock) откри нов производствен комплекс и глобален център за услуги в София. Новата инвестиция в столицата е стъпка към разширяване  на производството на компанията в България и създаването на нови 100 работни места у нас. Инвестицията на германската компания откри заместник–министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев, заедно с Арне Йорн, главен оперативен директор на Ottobock SE & Co. KGaA и с Арне Кройц, финансов директор на немския лидер. Това съобщиха от министерството.

Компанията, която е с над 100-годишна история, разширява присъствието си на българския пазар и инвестициите си в страната. С новата производствена база и развоен център общо инвестираните средства от Ottobock SE & Co. KGaA в България вече са в размер на близо 22 млн. евро. В тях влизат направената инвестиция преди три години в модерен завод в Благоевград и откритата днес производствена база и офис за споделени услуги. Компанията вече предоставя работа на над 300 души в производството си в Благоевград.

"България е добро място за разкриване не само на производства, но и на центрове за развойна дейност и инвестицията на компания като "Ottobock" го доказва", заяви зам.-министър Шотев на официалната церемония. Той подчерта, че ангажиментът на такива компании към развитие на технологичния сектор и иновации в страната може да послужи като пример и стимул за други международни компании да инвестират у нас.

По думите му през последните години са реализирани сериозни инвестиционни проекти на германски компании в страната и този на "Ottobock" е един от тях. "Тези проекти допринасят за създаване на нови работни места, повишаване на конкурентоспособността на българските компании, внедряване на иновации и нови технологии", подчерта Шотев. 

Заместник-министърът на икономиката и индустрията добави, че общият обем на германските инвестиции у нас надхвърля 4 млрд. евро, а създадените работни места от германски компании са вече над 65 000, което е потвърждение за доброто сътрудничество с германския бизнес.

"В България имате уникалната комбинация от високотехнологични ресурси и висококвалифицирани местни специалисти. Виждаме страната ви като ключов партньор в нашите стратегически планове за бъдещето", заяви Арне Йорн, главен оперативен директор на Ottobock SE & Co. KGaA, който представи визията на компанията за разширяване на българския пазар. Той изтъкна още, че компанията вярва в потенциала на България като стратегически партньор. 

Акад. Денков: България ще улесни привличането на висококвалифицирани специалисти от чужбина

Вчера, в интервю за БТА,  главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара Митко Василев каза, че до края на тази година и в началото на следващата година у нас се очакват нови германски инвестиции в секторите, свързани с производството на части за автомобили, както и ИТ индустрията, околната среда, енергетиката, като не даде повече подробности заради желанието за конфиденциалност на потенциалните инвеститори.

Германия през годините винаги е била търговски партньор "номер едно" за България, докато по отношение на инвестициите страната е била на четвърто, пето и шесто място, напомни Митко Василев. Той цитира данни на Българската народна банка, според които за миналата година германските инвестиции в България са били 234 млн. евро и допълни, че погледнато през призмата на германската икономика, тази стойност не е много.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1000 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.09.20 | 15:03

1
Е нищо де, скоро ще ги закрие и ще бяга с двеста от тук, само да се сблъска с българската действителност.

2023.09.20 | 15:04

2
Другия вариант е да е някой мошеник.

Добави коментар

Водещи новини