АПИ и „Тол България“ ЕООД сключиха договор за електронно събиране на пътни такси

  • 15 септември 2023 15:49

  • 933
  • 0
АПИ и „Тол България“ ЕООД сключиха договор за електронно събиране на пътни такси
© АПИ
Слушай новината Слушай новината

Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Тол България“ ЕООД сключиха договор, с който се дава възможност на дружеството след като постигне оперативна съвместимост с електронната система за таксуване да започне да предоставя услуги, свързани със събирането на пътни такси за изминато разстояние чрез бордови устройства и GPS тракери, съобщават от пътната агенция.

Подписаният днес от председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов и Чаба Вираг, от „Тол България“ ЕООД, договор е част от втория етап от Общите условия за електронно събиране на пътни такси. С него се дава зелена светлина за стартиране на процедура по доказване на оперативна съвместимост.

Дружеството е регистрирано като национален доставчик на услуги на 1 октомври 2020 г., но в продължение на близо три години процедурата не беше достигнала до етап подписване на договор.

Пътни такси: Поне 2,69 евро до Халкидики от 1 септември

След подписването на договора ще може да се пристъпи към интеграционния процес. „Тол България“ ЕООД ще трябва да премине успешно серия от тестове в срок до една година, след което договорът ще влезе в сила в областта на техническото опериране и дружеството ще може да предоставя услуги на шофьорите. До момента с два национални доставчици на услуги - „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД и „Диджитол Смарт Инфраструктура“ АД, е постигната оперативна фаза и дружествата предлагат продажбата на пътни такси - е-винетка и тол.

Предстои „Иком“ ООД да предостави актуален план за опериране и да се пристъпи към подписване на договор. Дружеството е регистрирано като национален доставчик на услуги преди 4 години - на 9 август 2019 г. На етап подготовка за подписването на договор е и „НИПО-ЕЛЕКТРОНИКС“ ЕООД, регистриран като национален доставчик на услуги на 31 януари 2023 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
933 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини