Икономистът Михаил Кръстев: Не просто не правим очаквания от МФ ръст, а изоставаме

  • 05 септември 2023 13:27

  • 798
  • 0
Икономистът Михаил Кръстев: Не просто не правим очаквания от МФ ръст, а изоставаме
© СИПП

"Не просто не правим този ръст, заложен в приходната част на бюджета, който се очаква от Министерството на финансите, а изоставаме. И това изоставане може да бъде мултиплицирано до края на годината, тъй като е относително слаб туристическият сезон, не може да се достигне нивата от 2019 г. по отношение на летния туризъм, т.е. и приходите от ДДС ще са по-слаби. Дупката в бюджета, която се отваря, не е само този спад от 60 млн. лева, а е 1 760 000 лева, защото сме заложили 1,7 млрд. лева повече спрямо предходната 2022 година". 

Това каза икономистът Михаил Кръстев, член на Съвета по икономически и публични политики.

Той прогнозира до края на годината дупката в бюджета да достигне над 2 млрд. лева.

Михаил Кръстев: Бюджетът "гърми", държавата забранява на фирми-рекордьори да оперират

"Държавата се отказва категорично да събира повече ДДС", подчерта още икономистът и обясни, че по-големият проблем е липсата на дългосрочна визия за развитието на публичните финанси:

"Ако вече е видно, че Бюджет 2023 гърми заради недалновидна политика, то тепърва ще се изчисляват щетите върху Бюджет 2024. Вече споменатите рекордни приходи от корпоративен данък през месец юни не могат да бъдат очаквани и следващата година, особено с оглед на протекционистката политика в най-успешните сектори в българската икономика. Понижената събираемост на ДДС през 2023 г. е само предвестник за това какво ще се случи с общата приходна част на бюджета през 2024 г.". 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
798 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини