Симеон Дянков: Някои държавни дружества може да фалират

  • 08 юли 2023 09:59

  • 2750
  • 0
© Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Бюджет 2023 е най-късно направеният в съвременната ни история. За мен това е лесно направен бюджет. Вземат се лесните решения, а трудните се оставят за по-късно. Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият финансов министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи.

"Не съм съгласен да се вземе печалбата на всички държавни търговски дружества – и в енергетиката, и в оръжейната индустрия, и така да се закърпи бюджетът. Докато трудни решения, като това да се върне ДДС на нивото преди Ковид кризата, не са взети", подчерта той.

Той предупреди, че някои от държавните дружества може да стигнат и до фалит.

Асен Василев: Общият дълг за 2023 г. е намален, имаме по-малък дефицит

„Особено в енергетиката, където и преди държавата иззе голяма част от печалбите им. Това стана и миналата година, и в началото на тази година. А сега искат да вземат на 100 процента за миналата година останалите пари. Така държавните дружества няма да могат да инвестират”, подчерта той.

По думите му подобна е ситуацията и в оръжейния сектор.

Дянков коментира, че ако се върне ДДС на нивото преди Ковид кризата, това ще налее още 400 млн. лева до края на годината.

„Другата непопулярна мярка, която беше избегната, беше да се отрежат енергийните помощи за бизнеса. От това можеха да влязат още около 800 млн. лева в хазната до края на годината. Но това е лесно направен бюджет и кабинетът не успя да влезе в по-непопулярни мерки. Това означава, че още от следващата година ще имаме дефицит над този на Маастрихтските критерии. Тоест прогнозата е за над 3,6 на сто. Такива са прогнозите и за 2025 година. Това реално означава, че ние, или по-скоро финансовият министър се отказва от влизане в еврозоната преди 2028 година”, категоричен  е той.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2750 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини