Кузман Илиев: Проблемът не е в ниските данъци, а в неефикасното харчене

  • 03 юли 2023 18:59

  • 341
  • 0
Кузман Илиев: Проблемът не е в ниските данъци, а в неефикасното харчене
© Nova News
Слушай новината Слушай новината

Има откъде да се отрязват огромни разходи на държавата. Проблемът не е в ниските данъци, а неефикасното харчене. Това каза Кузман Илиев в предаването "РеВизия".

"Асен Василев се опита да не се поддава на натиска веднага да се вдигат данъци. Това е символ и жест, че е ангажиран със състоянието на бизнес средата. Видяхме орязване и опит за оптимизация на разходите в капиталовата програма и персоналната издръжка, това са позитивни неща", смята той.

НСТС подкрепи без единодушие бюджетите на НЗОК, ДОО и държавния бюджет

"След функционален анализ трябва да се види къде има невралгичност и да се вземат 100% дивиденти от всички държавни компании. БЕХ има несъбрани вземания, които трябва да бъдат отписани. Диверсификацията не беше подготвена", заяви още Илиев. 

По думите му България харчи 40% от произведеното.

"Има накъде да смъкнем, до 25-30%. Пример може да са ни Сингапур и Ирландия. В българската икономика над 90% е малък и среден бизнес, дефакто по никакви критерии не отговаряме на критериите за едра индустрия. Ако искаш да вкараш пари в хазната, трябва да натиснеш всички. Трябва да се създаде усещане, че НАП диша във врата и всичко трябва да се декларира. Администрацията трябва да е слуга на частния сектор, който пълни социалните системи. С охлаждането на икономиката нямаме основания, че самата тя няма да утихне. Да натискаме бизнеса означава повече фалити", смята Илиев.  

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
341 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини