Министър Христо Алексиев: Пристанищата "Варна" и "Бургас" са алтернативи на сухопътния карго трафик от Азия към Европа

  • 15 май 2023 16:02

  • 232
  • 0
Министър Христо Алексиев: Пристанищата "Варна" и "Бургас" са алтернативи на сухопътния карго трафик от Азия към Европа
© Министерство на транспорта и съобщенията
Слушай новината Слушай новината

Българските пристанища са отлична алтернатива за нарастващия сухопътен трафик на товари от Азия за Европа. Това каза служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни на среща днес с делегация на компанията "Абу Даби Портс Груп", цитиран от пресцентъра на министерството. 

Клъстерът проучва възможностите за участие в пристанищата Варна и Русе, както и в други транспортни обекти и проекти.

Вицепремиерът Алексиев подчерта, че проектът за Среден коридор от Азия през българските черноморски пристанища е отлична алтернатива както на Северното трасе през Русия, така и на Босфора. Пристанищата във Варна и Бургас имат достатъчно свободен капацитет, добави той. Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни информира, че потенциалът на маршрута ще бъде засилен след реализацията на проекта Sea2Sea, който ще осигури железопътна свързаност между пристанищата в Северна Гърция и българските портове Бургас, Варна и Русе.

Транспортният министър разговаря с украинския посланик

Представителите на "Абу Даби Портс Груп" бяха категорични, че за тях е много важно логистиката да използва възможностите на интермодалния транспорт.

Няма само един път, няма само един начин, винаги са необходими алтернативи, бе общото мнение по време на срещата.

В разговора участва и министърът на иновациите и растежа от служебното правителство Александър Пулев, който представи възможностите за финансиране на логистична инфраструктура.

"Абу Даби Портс Груп" оперира на 36 пристанища в Европа, Азия и Африка и разполага с над 100 кораба. Притежава и извършва дейност в индустриални зони с площ 550 хил. кв. км, което е четири пъти повече от територията на България. Тяхната потенциална инвестиция в България би превърнало страната ни в транспортен хъб на Балканите, посочват от министерството. 

Представителите на Абу Даби Портс Груп са на посещение в България по покана на вицепремиера Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни. Разговорите са продължение на темите, обсъждани по време на визитата на президента Румен Радев в Обединените арабски емирства през 2022 г. Тогава държавният глава заяви, че България може да бъде фактор за изграждане на устойчиво сътрудничество между арабските страни и Европейския съюз.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
232 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини