Икономистът Светлин Танчев: По-добре да няма нов бюджет, заложените разходи са огромни

  • 03 май 2023 21:26

  • 528
  • 8
Икономистът Светлин Танчев: По-добре да няма нов бюджет, заложените разходи са огромни
©
Слушай новината Слушай новината

"По-добре да няма нов бюджет към момента, отколкото да има това, което се предлага. Липсата на бюджет поне ще потисне проинфлационните политики, които са заложени в този бюджет", заяви икономистът Светлин Танчев в предаването "Денят ON AIR".

Гостът отбеляза, че живеем на кредит, ако разходите са повече от приходите. В нашия случай са заложени много ниски приходи, докато разходите са огромни. Танчев е останал изненадан от капиталовата програма.

"В момента е 3 май, те са заложили 11 млрд. лв. капиталови разходи до края на годината. Това означава, че са много сериозни проекти, за да "глътнат" такива суми. Не виждам как биха могли реалистично да бъдат похарчени такива пари. Ако съумеят да се похарчат, това неминуемо ще ускори инфлацията", обясни икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Мика Зайкова: Трябва ни нов бюджет с нови политики

По думите на Танчев, което и правителство да приеме бюджета, то трябва да го върне в реалистични параметри и да бъде свит дефицитът, който потиска инфлацията. Не може държавата да създаде пари, единствено работещите хора могат да го направят, изтъкна икономистът.

"Ролята на държавата е да създаде благоприятна обстановка, в която работещите хора да могат да произвеждат повече и да вдигнат доходите", подчерта Танчев и добави, че трябва да се вземат заеми, за да има растеж.

"Икономиката е физиката на стопанския живот. По някое време музиката спира и трябва да се плати сметката. Ако политиците продължават да се заиграват и да гледат в друга посока... Сметките трябва да се платят. Трябва да се оправи ДДС-то и да се стегнат разходите за помощи. Цената на тока и газа се върна от 2019 г., инфлацията започва да се свива. Изоставаме, защото правителството продължава да гледа единствено към популистичните мерки", каза още гостът на Ганиела Ангелова.

Според него големите партии гледат към следващите и бягат от "горещия картоф", а нивото на дебатите е много първично. Танчев е на мнение, че от ПП-ДБ са свалили картите твърде рано, връзвайки се на един блъф от страна на обиграния Борисов.

"Може би се надяваха на по-добронамерена игра и постъпиха лекомислено. Няма шанс, някои преговорни отношения пак се нарушиха", смята гостът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
528 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
А ПА МЕНЕ

2023.05.04 | 00:09

8
МЕ СЛОЖИХА ДО ЕДНИ ИНЖИНЕРИ В САМОЛЕТА. НО АС ЕСТЕСТВЕНО ГИ ЗАКОПАХ, ЧЕ ПО-СКАПАНИ КАМИОНИ ОТ АМЕРАКАНСКИТЕ НЕМА :)
БРАТ МИ ДАЖЕ

2023.05.04 | 00:02

7
ГО ПОКАНИХА В АНКОНА В УНИВЕРСИТЕТА СМ РЪДЛИВЦИТЕ :)
НАДЯВАТ СЕ

2023.05.03 | 23:57

6
ЧЕ СКАП ЛЯЦИТЕ ГЯУРИ, НАРОДА НА БОГА, МОЖЕ ДА ИЗМИСЛИ НЕКОЯ НОВА БОМБА И НЕЩО ДА НАПИПАТ СМ ЪРДЯЩИТЕ МАЙ МУ НИ :)
А ТИЯ

2023.05.03 | 23:55

5
П Е Д Е Р А СТИ И ПИЯНИЦИ АРТИСТИТЕ, ПА РЕКЛАМИРАТ ЧИ ФУТШИНАТА И ЗАТОВА СА НА ХРАНИЛКАТА.
ЗАТОВА

2023.05.03 | 23:53

4
ТИК ВАТА НЕ ЗАКРИ БАН :)
МОЛ ФЛАНДЪРС

2023.05.03 | 23:52

3
ТЪ ПАТА ПРОСТИ ТУТКА ТОЛКОВА Е НАПРЕД С ТЕХНОЛОГИИТЕ, ЧЕ ДЪРЖИ ЖИВ БАН, БЕЛКИМ ГЕПИ НЕЩО НОВО.
ЗА РЕКЛАМА НА ЧИ ФУТ ШИНАТА

2023.05.03 | 23:46

2
ПАРИ НЕМА! ГАДНИ ЖИВОТНИ!
ВСИЧКИ

2023.05.03 | 23:43

1
ДЪРЖАВНИ ТЕАТРИ, БАЛЕТИ, ОПЕРИ ДА СЕ ЗАКРИЯТ! ИЛИ ЩЕ СТЕГНА ГАРОТАТА ДА ВИ ПОТЕКАТ Л А Й НАТА ГЯУРСКИ ПСЕТА!

Добави коментар

Водещи новини