ОИСР: България се справя добре, но бъдете внимателни с инфлацията и овладейте корупцията

  • 04 април 2023 16:34

  • 1421
  • 2
©

Тук присъства почти 1/3 от състава на МС, както и хора, работещи за каузата България да стане член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Тъй като това е общност, създадена на ценности, чиито носители са хората. Членството в ОИСР е основен външнополитически приоритет на страната ни. Това заяви служебният премиер Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. по време на представяне на доклада "Икономически преглед на България" на среща с представители на ОИСР, предаде репортер на Novini.bg.

Генералният секретар на ОИСР Матиас Корман е на посещение в София по повод на официалното представяне на доклада „Икономически преглед на България“, изготвен от ОИСР.

"Нашата първоначална самооценка показа, че България покрива стандартите на ОИСР във висока степен", каза премиерът на България. Той уточни, че целта на страната ни е да станем член на ОИСР в рамките на три години и това е постижима цел.

Премиерът Донев ще се срещне с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман

„Едно от най-важните предимства на Организацията е, че тя е безспорен източник на експертиза и на най-добри практики във всички сфери на икономическото, социалното и общественото развитие. За България активният диалог с ОИСР е възможност за намиране на подходящи решения за подобряване ефективността на публичните политики”, добави министър-председателят.

Генералният секретар на ОИСР Матиас Корман приветства усилията на страната ни да се присъедини към този съюз. Той отбеляза, че тясното сътрудничество на ОИСР със служебното правителство е начертало пътя за гарантирането на всички реформи, които ефективно трябва да бъдат извършени в България за повишаване на икономическото и социалното състояние.

"България се справя добре в усилията за макроикономически растеж. Страната ви напредва, доходите нарастват, българската икономика се възстановяваше стабилно след COVID пандемията. Този растеж бе прекъснат от войната в Украйна“, обясни той. По думите му това не се наблюдава само в нашата страна.

„Повишиха се цените на енргоностителите и горивата. Това доведе до скок в цените. В България фискалните политики са основният лост за контролиране на инфлацията. Трябва да се подобри покупателната способност на хората. Но трябва да бъдете внимателни с инфлацията, която се увеличи с 20% и да не се допуска нов ръст. Има липса на кадри в редица сектори, в същото време младежката безработица е висока. Овладейте корупцията“, се отчита в доклада.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1421 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.04.06 | 19:11

2
Максималната държавна заплата да е две средни заплати.
ОЩЕ ИМА ОТ

2023.04.04 | 16:57

1
МАЗНИНКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ . ЗАТУЙ Е ДОБРЕ .

Добави коментар

Водещи новини