Продуктите на "Ел Би Булгарикум" навлизат в търговската мрежа на ЦКС в цялата страна

  • 30 март 2023 14:35

  • 1775
  • 4
Продуктите на "Ел Би Булгарикум" навлизат в търговската мрежа на ЦКС в цялата страна
© Министерство на икономиката
Слушай новината Слушай новината

Продуктите на „Ел Би Булгарикум“ навлизат в търговската мрежа на Централен кооперативен съюз (ЦКС) в цялата страна и ще бъдат предлагани на цените от фирмените магазини на държавната млекопреработвателна компания. Това става възможно след подписаното днес Споразумение за сътрудничество между „Ел Би Булгарикум“ ЕООД и Централен кооперативен съюз, съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката.

Документът беше парафиран от изпълнителните директори на двете дружества Владимир Русев и Максим Иванов, в присъствието на министъра на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет и министъра на земеделието Явор Гечев. Припомняме, че в момента държавната млекопреработвателна компания предлага на крайните си клиенти краве сирене за 12,90 лв./кг. и кашкавал за 15,90 лв./кг. Това ще бъде цената, на която ще се продават и в търговската мрежа на ЦКС.

Изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“ ЕООД Владимир Русев обясни, че държавната компания има готовност да стартира със 100 тона готова продукция, като първата доставка в магазин в София, ще бъде извършена още днес. „Започваме зареждане на магазините в София и Пловдив, а поетапно ще бъдат изпълнени доставки и до магазините в другите населени места“, посочи Русев. Той подчерта, че това е само първата стъпка от един процес, който е свързан с увеличаване на мощностите и капацитета на компанията, а на по-късен етап и разширяване на продуктовата гама. 

В присъствието на министрите Стоянов и Гечев ще бъде подписано споразумение за разширяване на пазарното присъствие на “Ел Би Булгарикум”

Заместник-председателят на Централен кооперативен съюз Ваня Буюклиева посочи, че ЦКС има около 3 500 търговски обекта в цялата страна, като 500 от тях са под марката „КООП“, в които поетапно ще бъдат зареждани и предлагани продуктите на „Ел Би Булгарикум“ ЕООД. Много от тези обекти са в малки населени места и труднодостъпни райони, в които няма други магазини.

„С това споразумение увеличаваме значително търговския дял на „Ел Би Булгарикум“ и се надяваме по пазарен начин да повлияем на цените“, каза министър Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет. Той допълни, че именно конкуренцията е най-добрият и справедлив начин за регулиране на пазара. „Чрез държавното дружество “Ел Би Булгарикум” ще покажем, че може да има качествени продукти, които да спазват всички правила на производството и да се предлагат на конкурентни цени”, каза още Стоянов.

„През утрешния ден, в информационния сайт www.foodprice.bg, ще бъде публикувана информация за цените на 2 търговски вериги, които потвърдиха, че се включват в нашата инициатива“, каза Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет в отговор на журналистически въпроси. По думите му усилията на правителството са насочени, от една страна, към овладяване на цените на храните, а от друга – към минимална намеса на държавата в пазара.

Министърът на земеделието Явор Гечев коментира, че продуктите на „Ел Би Булгарикум“ са еталон за качество, а не само за цена и че предприятието е наследник на бившия институт по млякото. Затова и усилията са насочени към осигуряването на по-голям достъп до техните продукти, на максимално ниски цени.

Филип Епитропов
1775 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Батко.

2023.03.30 | 15:03

1
Малоумна работа.на тия им е спрял часовника преди 50 години.
Мери

2023.03.30 | 16:13

2
Подготвят го за фалит и някой частник да го изкупи за 1 лев въпреки, че е на 100% печалба.
гошо

2023.03.30 | 17:45

3
Комунист да те храни?
Гост3

2023.03.30 | 19:23

4
Комунизма май се завръща, за съжаление.

Добави коментар

Водещи новини