Мехмед Дикме: Ножът е опрял до кокала, производителите ни търпят щетите от войната в Украйна

  • 28 март 2023 22:17

  • 1060
  • 4
Мехмед Дикме: Ножът е опрял до кокала, производителите ни търпят щетите от войната в Украйна
©
Слушай новината Слушай новината

"Още преди 6 месеца предвидих, че ще се стигне до тези протести, ако правителството не взема подходящите мерки. Демонстрациите са напълно основателни с оглед на това, че проблемите им не се решават. Ножът е опрял до кокала - с днешната цена на пшеницата от 430 лв. за каране на пристанище във Варна или в Бургас, всеки земеделски производител губи около  30-40 лв. на декар", заяви бившият министър на земеделието Мехмед Дикме в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му е можело да не се стигне до протестите, ако България беше поискала финансиране от ЕС, за да може да стимулира българските производители да изнасят зърното си на по-ниска себестойност.

"ЕК отпусна 16 млн. лв. - това са толкова смешни пари. Секторът генерира БВП в страната в рамките на 6-7 млрд. лв. Дори не виждам как биха могли да бъдат разпределени", категоричен бе той. 

Явор Гечев: И да искаме, не можем да наложим таван на цените

Според госта "Украйна води война, но зърнопроизводители ѝ успяха да изнесат голямо количество пшеница, олио и слънчоглед от страната си на висока цена". 

"Сринаха световните борсови цени, сринаха европейския пазар, а българските производители не можеха да изнасят. В момента те търпят щетите от войната", категоричен бе бившият земеделски министър. 

Пред Bulgaria ON AIR Дикме прогнозира, че "проблемът ще се задълбочи с идването на новата реколта".

"В настоящия момент има около 2,5 млн. тона зърно в хамбарите в страната", констатира той, като допълни, че се е стигнало до проблема заради непоследователната политика за сектора и липсата на адекватни мерки, които да подпомогнат земеделците.

По отношение на опасенията, че влизащата у нас украинска продукция е с ниско качество, гостът коментира, че "никой не може да каже дали продуктите са произведени с вещества, които не са забранени за използване в ЕС".

Във връзка с притесненията на производителите по отношение на цените за водоснабдяването, Дикме обобщи, че "разходите, извършвани от "Напоителни системи", могат да бъдат направени за сметка на Министерството на земеделието. 

Мая Йорданова
1060 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Хохохоохохохо :))))))))))

2023.03.29 | 07:08

4
КАКВО ОЩЕ трябва да им се даде на тия нефелници/некадърници/нескопосници/неспособници та ПОНЕ да спрат да лъжат, че "губели пари" – КАКВО ОЩЕ.......??????? Толкова са трагикомични нашарените с евтини "консервативни" лозунги, че трябва поне едно 100 години да се преподава за тази трагикомедия на т.нар. "бизнес"... Изядени субсидии за МИЛИАРДИ, въоръжени с каквато щат техника, апропо много по-добра отпреди 10 години ; Безкраен поток врътки как да не плащат данъци ; РАЗДАДОХА им милиарди, които са повече от държавния дълг, но евтини крави/прасета/кокошки и посеви с пшеница/царевица/ориз - НЕМА... На фона на всичко това, на Специални Финансови Помощи и Планове за Възстановяване, трагикомиците пак реват за още... Абе... ТРАГИКОМЕДИЯ с една дума... Да сте лапали стотици МИЛИОНИ, а да ви изметат от пазара държави, които са в тежка война... И да те бият с цени под твоите транспортни... Грандиозен СРАМ и ПОЗОР за т.нар. "български бизнес" е това - ГРАНДИОЗЕН...
????

2023.03.29 | 05:21

3
Само от това ли ,ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ни търпят щети "Другарю" Дикме ???? ПОМНИТЕ ли,"Тихо! Тихо !! Тихо,да не ни ЧУЯТ от Европа!!!","Другарю-господин" Дикме ???? КОЙ,КОЙ,КОЙ каза тези ДУМИ и ЗАЩО ????!!!
Хохохоохохохо :))))))))))

2023.03.29 | 04:49

2
КАКВО ОЩЕ трябва да им се даде на тия нефелници/некадърници/нескопосници/неспособници та ПОНЕ окончателно да отблъснат руснаците – КАКВО ОЩЕ.......??????? Толкова са трагикомични нашарените с портрети/цитати на Хи*тл*ер и св*асти*ки, че трябва поне едно 100 години да се преподава за тази трагикомедия... Числено предимство 10 към 1 - буквално МИЛИОНИ въоръжени до зъби, апропо с по-добро/модерно оръжие от руснаците ; Безкраен поток от влакови композиции с продоволствия - каквото пожелаят им се дава ; НАПЕЧАТОХА им милиарди, които са повече от ЦЕЛИЯ военен бюджет на Русия, апропо, тия напечатани хартии помпат и световната инфлация - фиата може да го печата 4 - тия Райх колкото си иска, но крави/прасета/кокошки и посеви с пшеница/царевица/ориз - НЕ МОЖЕ... На фона на всичко това, Специалната Военна Операция (такива бяха и Пустинна Буря и Шок и Ужас...) се води НА ТЕХЕН ТЕРЕН - апропо се ГОТВЯТ 8 ГОДИНИ трагикомиците за битка... Абе... ТРАГИКОМЕДИЯ с една дума... Да сте МИЛИОНИ, а да те бият ШЕПА затворници и старци-фермери от Донецк... И да те бият с техника на 60 ГОДИНИ... Грандиозен СРАМ и ПОЗОР за украинците и американците е това - ГРАНДИОЗЕН...

2023.03.28 | 23:55

1
Да бе , Украйна е във война а ние внасяме от там яйца.

Добави коментар

Водещи новини