Бившият шеф на БЕХ и АЕЦ "Козлодуй" коментира съдбата на централата

  • 28 март 2023 13:26

  • 689
  • 4
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Да кажем така - има решение на Народното събрание, което задържи правителството да направи тези стъпки. Слава богу, изпълнителната власт направиха повече и то скоросто. Правителството подписа споразумение с „Уестинхаус“, утре ще се подпише договор за предварителни инженерингови дейности. Това заяви пред медии Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна,, председател на НКБСЕС и бивш шеф на БЕХ и на АЕЦ "Козлодуй“.

Той присъства на конференция на тема „Развитие на ядрената енергетика в България – сценарии, рискове и перспективи“. Събитието се организира от Националния комитет на България в Световния енергиен съвет и с финансовата подкрепа на АЕЦ „Козлодуй“.

Валентин Николов: Плачем за седми блок в АЕЦ "Козлодуй"

„Вървят доста успешно нещата. България е богата на това, че имаме две лицензирани площадки. Различното сега е, че след като парламентът гласуваха с мнозинство да се развива 7 и евентуално 8 блок на АЕЦ „Козрлодуй“, и същите партии се очаква да бъдат в следващия парламент, очакваме да потвърдят своето решение и да развият проекта много бързо“, каза още той.

„Предвид това, че в Плана за възстановяване и устойчивост е предвидено намаляване на въглеродните емисии и затварянето на въглищните централи, а това значи, че се нуждаем от базови мощности. Такива предлага само ядрената енергетика“, допълни още Николов.

Той обясни какво се случва с АЕЦ „Белене“: „Два реактора са в момента там. Чухме, че предстои подписване на договор за предварителни инженерни дейности. Надяваме се тези пари да не отидат на вятъра.“

Цветелина Кирилова
689 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.03.28 | 14:20

4
мда, скоро и аец-а ще ни вземат!
ЕДИН МАЛЪК БЛОК

2023.03.28 | 14:13

3
ДО СОФИЯ, ЩЕШЕ ДА Я ОТОПЛЯВА И С ТОК! ГАДНИ! МРЪСНИ! Г О В НО ЯДИ! С М Ъ Р Т! МАМИЧКАТА ВИ ДА Е В А ИЗРОД СКА!
ВИДЕЛО ПСЕТО

2023.03.28 | 14:10

2
ЧЕ ПОДКОВАВАТ КОНЯ И ТО ДИГНАЛО КРАК АМА СЕ НАС РАЛО :) И МАЗАЛО, МАЗАЛО..... :)
ОТОПЛЯВА ДУНАВА

2023.03.28 | 14:09

1
НА СКРАБ! ТЪ ПИ СКО ТОВЕ! НА СКРАБ!

Добави коментар

Водещи новини