Хиновски: Никога повече няма да строим държавни ядрени централи

  • 28 март 2023 13:25

  • 1266
  • 3
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Тезата, че държавата ще инвестира, е крайно погрешна. Всички бъдещи проекти ще са на пазарен принцип. Ще има проектна компания, която ще се структурира. Отчасти държавни публични средства, отчасти - външни инвеститори. Никога повече в България няма да строим държавни ядрени централи. Това заяви пред журналисти енергийният експерт Иван Хиновски. 

Той взе участие в конференция на тема: Развитие на ядрената енергетика в България – сценарии, рискове и перспективи. Тя бе организирана от Националния комитет на България в Световния енергиен съвет, и с финансовата подкрепа на АЕЦ „Козлодуй“.

Росен Христов: Предстои анализ какво и как може да се построи със съществуващото оборудване в АЕЦ „Белене“

"Идеята за изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ “Козлодуй” е стара идея и сме работили много по нея. Тя е рационална. Зависи до голяма степен как този проект ще бъде опакован и как ще бъде представен пред Европейската комисия. Как ще се обоснове, с какво потребление, с каква структура на другите мощности. Оттук е майсторлъкът на следващите управляващи. За да получим разрешение, е много важно да докажем, че този проект ни трябва. Аз като ядрен инженер бих искал да има такъв проект. Невинаги, обаче, интересите на отделни корпоративни групи съответстват на общите икономически интереси на страната. Важно е да се намери медианата между двете", обясни още Хиновски.

Теодора Павлова
1266 3

Коментари 3

Добави коментар
Разбира се

2023.03.28 | 17:48

3
ЕСЕС само рушат и убиват икономики! Ядреното гориво от фащ е Руско преработено от тях и отпадъка си остава в България,а Русия си го взимаш.Т.е ПП НИ ДОСЪСИПВАТ ДЪРЖАВАТА ЗА да може те да са добре от към джоба си!ПП НАПРАВЯТ ЛИ ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ НИ ВКАРАТ ВЪВ ВОЙНА ЗАЩОТО ТОВА ИСКА ФАЩ.ГЕРБ СЪЩО СА В ТОВА ЧИСЛО!

2023.03.28 | 16:58

2
Така ли наредиха от козяк?
ДАНЪК 10%

2023.03.28 | 14:07

1
А ТРЯБВАТ ЛИ ВИ БЕ, ТЪ ПИ СКО ТОВЕ! БЛИЖЕТЕ Г О В НА И ТРАЙТЕ!

Добави коментар

Водещи новини