Властта с последна информация за задържаните в Румъния български рибари

  • 27 март 2023 17:30

  • 1053
  • 3
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Трите български кораба продължават да бъдат задържани на пристанището в Констанца. ИАРА и Министерство на земеделието, както и други компетентни органи все още не са получили официален документ, който да посочва на какво основание те са задържани. Това каза на брифинг заместник-министърът на земеделието Георги Събев след срещата в земеделското ведомство с представители на рибарските групи и всички засегнати страни по случая със задържаните български рибари преди дни в Румъния.

Има единствено неофициална информация, получени под формата на отговор на грамата, изпратена от Външно министерство, съобразно която е повдигнато обвинение към собствениците на тези кораби, но в тази информация липсва правно основание. Няма референция нито към национално законодателство на Румъния, нито към европейско такова. В очакване сме на официален документ. Надяваме се той да бъде получен в най-кратки срокове. Когато имаме такъв документ, ще съдействаме на засегнатите страни и при необходимост ще сезираме компетентните европейски институции, заяви Събев, като поясни, че в отговор на изпратена от българските власти грама в момента в Румъния тече прокурорска проверка.

По наша оценка тези кораби са осъществявали законна дейност в общностни води на Европейския съюз в Черно море, добави той.

Зам.-земеделският министър посочи, че ситуацията на задържане на български риболовен кораб в тази акватория не е прецедент, като подобен случай е имало преди повече от 11 г., а през декември 2022 г. Европейският съд по правата на човека е излязъл с решение, съобразно което румънската страна нерегламентирано е отнела възможността на български риболовен кораб да осъществява дейност в акваторията на Черно море.

Среща по казуса със задържаните български кораби ще се проведе в земеделското министерство

Имаме информация за задържани и иззети рибни запаси и инвентар. Добрата новина е, че капитаните на тези кораби вече са в България. За нас като администрация е важно да защитаваме интересите българските рибари, защото това са и интереси на българската страна, каза още Георги Събев.

Според румънското законодателство всички документи от проверката на българските кораби трябва да пристигнат у нас в 7-дневен срок, стана ясно на брифинга.

Константин Тодоров
1053 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Емѝ...

2023.03.27 | 17:44

1
Здравейте, аз съм 55 годишен безработен хомосексуалист. Страдам от лека форма на шизофрения и затова не мога да работя. Моля който , може да ми помогне със парични средства, ще ви бъда много благодарен. Мога и да ви духам за тях, защото нямам морални проблеми.
браво

2023.03.27 | 22:09

3
влизам ти в положение и аз съм с лека форма но не страдам Можеш да ми духаш но пари немам

2023.03.27 | 21:06

2
Възраждане 33%

Добави коментар

Водещи новини