Икономисти: Българите трудно свързват двата края

  • 20 март 2023 11:09

  • 1088
  • 9
Икономисти: Българите трудно свързват двата края
© NOVINI.BG
Слушай новината Слушай новината

Финансовото министерство публикува пакета от данъчни промени. Финансист №1 едно обяви, че трябва да затегнем коланите и да увеличим приходите в хазната. Минималната работна заплата е планирано да бъде увеличена на 940 лв.

"Минималната работна заплата ще се отрази не само на публичния сектор, но и на частния. Трябваше да се уточни към кого се отнасят тези затягания на колани. Повишаването на минималната работна заплата ще доведе до косвено и пряко повишаване на разходите за производство и услуги", заяви ръководителят на Катедра "Регионална и политическа география" към СУ "Св. Климент Охридски" доц. Косьо Стойчев в ефира на "България сутрин".

Министър Велкова: От догодина минималната заплата да стане 940 лева

По думите на доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките (БАН) "увеличаването на минималната работна заплата означава, че имате повече приходи в хазната".

"Това, което се правеше досега, беше една непремерена фискална политика, която натовари бюджета с повече разходи, помощите на отидоха при когото трябва. Фискът започна да изпълнява неприсъщи за него функции. Това беше мотивът на финансовия министър да стресне колегите си. В следващия бюджет трябва да има повече разум", смята той.

Според доц. Стойчев да отделяме какво говори Министерството на финансите от политическата конюнктура в страната би било наивно

"Хората лека-полека започнаха да свиват разходите, от които нямат потребност, което означава програмиране на стагнацията", подчерта гостът. 

Ръководителят на Катедра "Регионална и политическа география" към СУ "Св. Климент Охридски" е на мнение, че финансовият министър следва да се придържа към консервативната политика за дефицит до 3%.

"Българската държава страда от един синдром - някои сектори от икономиката са по-добре представени и чуваеми от останалите, тъй като "викат" повече. Като показатели и фиск те не заслужават тези резултати. Сега е трудно да обясниш на хора в данъчна ваканция, че трябва да се върнат към нормалните си ставки", отбеляза още доц. Стойчев във връзка с ДДС-то за ресторантьорския сектор.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1088 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
жоа

2023.03.20 | 13:41

9
Това всеки го вижда, а виждат ли се комисионните на предишните управляващи ? Защо народа да плаща за далаверите на политиците ? И защо все още в България няма корумпиран политик в затвора ? Това е най-важното и на преден ред в момента.

2023.03.20 | 13:04

8
Европейските граждани ще се събудят и надигнат на въстание от почти всички държави членки на ЕС след като стане непоносимо обедняването и финансовата криза. Едни такива вълни и ще пометат всички правителства, които водят политика в ущърб на интересите на своите граждани.Нащо спасение е ПП и Да България.
Кт

2023.03.20 | 12:29

7
То не е от днес а от много години.

2023.03.20 | 12:16

6
TAKA IM SE POLAGA NA GLUPAVITE BALGARI KOITO 33 GODINI GLASUVAT ZA EDNI I SAHTI PRESTAPNICI
Емѝ...

2023.03.20 | 12:08

3
Здравейте, аз съм 55 годишен безработен хомосексуалист. Страдам от лека форма на шизофрения и затова не мога да работя. Моля който , може да ми помогне със парични средства да пише до редакцията. Там имат временния ми адрес. Благодаря ви, предварително.

2023.03.20 | 12:16

5
На бибитко и Слави го речите.

2023.03.20 | 12:15

4
Ако дойде на власт харт коалиция тогава щее още по трудно и непредвидено.Баг да пази българия.

2023.03.20 | 11:18

1
Кажете го на Кирчо и Кокорчо.

2023.03.20 | 11:41

2
Що,преди тях да не свързваха лесно двата края я, то това е вече 30г да не е от вчера.Що да не питаме съсела, манго костов, крадлив тиквун.

Добави коментар

Водещи новини