НОИ разяснява защо служебното преизчисляване на пенсиите се извършва на 1 април

  • 20 март 2023 09:16

  • 1465
  • 3
НОИ разяснява защо служебното преизчисляване на пенсиите се извършва на 1 април
© Novini.bg/ Canva

В меню „Актуално“ на началната страница на своя интернет сайт Националният осигурителен институт предлага подробни разяснения относно нормативната уредба на възможността за преизчисляване на трудовите пенсии на хора, които продължават да полагат труд и да се осигуряват след пенсионирането си.

Предвидени са два начина за преизчисляване: 1/ служебно – с допълнително придобития от пенсионера осигурителен стаж в периода след отпускането или преизчисляването на пенсията до края на предходната календарна година и 2/ по заявление на пенсионера – с допълнително придобития осигурителния стаж и осигурителен доход в периода след отпускането, съответно - след последното преизчисляване на пенсията, до датата на преизчисляването.

Преизчисляват пенсиите на работещите пенсионери

От разясненията стават ясни мотивите на законодателя да предвиди като дата на служебното преизчисляване 1 април на всяка календарна година. Акцентът е, че се прилага единен подход и еднакъв период за преизчисляване на пенсиите на работещите пенсионери, като се гарантира равнопоставеност на всички правоимащи лица.

Ако преизчисляването се извършва от 1 януари на всяка година с допълнително придобития от пенсионера осигурителен стаж до края на предходната календарна година, каквито предложения са правени, това не би донесло допълнителни ползи за пенсионерите, тъй като заради обмена на осигурителните данни и времето за технологична обработка на близо 400 хиляди пенсии, изплащането им пак би се реализирало през април.

Следва да се подчертае също, че при извършване на преизчисляването от 1 април всяка година не се пропуска нито един период с положен осигурителен стаж след пенсионирането. Преизчисленият размер на пенсията се изплаща 12 месеца до следващото ежегодно преизчисляване, като върху него се отразява осъвременяването от 1 юли в съответната година.

Радина Лазарова
1465 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.04.07 | 11:06

3
Максималната държавна заплата да е две средни заплати.
Калика

2023.04.06 | 13:02

2
БГ с най ниски заплати и пенсии дори измислената Македония е над нас ама си имаме политици и гласуваме по три пъти на година ,те си нямат таквоз пък я!!!!!!!
ха,ха,ха

2023.03.20 | 09:26

1
Защото се шегуват със вас, вече 33 години. Имитация на държава.

Добави коментар

Водещи новини