Испанска евродепутатка: България беше давана за пример, всичко се промени, след като не влязохте в еврозоната

  • 15 март 2023 10:28

  • 1121
  • 2
Испанска евродепутатка: България беше давана за пример, всичко се промени, след като не влязохте в еврозоната
© БТВ

В България е необходима кампания, която да обясни, че аргументите против влизането ни в еврозоната не са верни. Това коментира зам.-председателят на Комисията по икономически и парични въпроси към Европейския парламент Ева-Мария Попчева. Тя е родена в България, но е испански евродепутат.

България в продължение на години е давана за пример в Европа заради начина, по който е овладяла дефицита си след финансовата криза през 2008 г. и заради ниския си държавен дълг. В Испания дори са давани за пример само три държави с много добри икономически показатели – Естония, Люксембург и България, разказва Ева-Мария Попчева.

Предизборен дебат: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС в сблъсък за инфлацията, еврото и доходите

Тя допълва, че отношението обаче се промени в момента, в който България заяви, че няма да е готова за еврозоната на 1 януари 2024 г.

„Тук се гледа на този дебат с известно неразбиране. Колегите ни казват как е възможно последните правителства да не направят информационна кампания, да не обясняват аргументите против влизането в еврозоната, които се появяват в медийното пространство в България и защо не се говори за тези аргументи“, коментира Попчева.

По думите ѝ тези аргументи много лесно биха могли да се обяснят на хората, а именно това, че е са верни.

„Един аргумент, който чувам непрекъснато, е инфлацията – че щяла да се повиши в България с влизането на еврото. Когато ние в момента имаме 14% инфлация и е инфлация по-висока от тази в еврозоната, което е 9,2% горе-долу. В Испания, например, имаме от 20 години еврото. В началото казват, че се вдигнаха цените. Цените се вдигнаха не заради влизането на еврото. Цените се вдигнаха, когато стандартът на Испания като държава започна да се вдига. Защо се вдигна стандартът? Защото изведнъж започна да има много повече търговия между Испания и другите държави членки“, обясни евродепутатът.

Тя сравни проблемите на Испания и на България като държави по външните граници на Европа.

„Мисля, че испанското председателство ще бъде много добро за нас, защото и двете държави са на външни граници на Шенген. Испания винаги се е застъпвала за влизането на България в Шенген. Мисля, че Испания ще го направи, но за това също ще е нужна стабилност в България и ще е нужно също правителството в България да говори с испанското правителство. Разбира се, ние правим всичко възможно от Европейския парламент. Знаете, че ЕП винаги и подкрепял влизането на България в Шенген. И стратегически това, за което говорихме – Испания и България имат нещо общо – че са две държави на външната граница на Шенген. Мисля, че имаме по-голяма вероятност да влезем в Шенген с испанското председателство“, припомни Ева-Мария Попчева.

Испанската евродепутатка от български произход сравнява проблемите на Испания и на България като държави по външните граници на Европа.

„В Испания, например, нямаме стена на границата ни с Африка, но има нещо като стена. Не е стена от цимент, но е една огромна ограда, която е много висока. Част от нея се е финансирала с европейски средства“, разказа тя.

„Физически има една много висока ограда, което дава възможност на граничните власти, на Фронтекс, която е европейската агенция, която помага на Испания в това отношение – им дава възможност да удържат миграционния поток и да го направят малко по-регулиран. Нещо, което също може да се направи в България и да се подпомогне с европейски средства“, коментира евродепутатката.

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

1 януари 2025г. е постижима цел

Испанското председателство през втората половина на тази година, но и целият Европейски съюз имат интерес да се намери работещо решение на болния въпрос за миграцията преди европейските избори през май догодина, категорична е Ева-Мария Попчева.

Защото в противен случай темата ще се използва от популистките политически сили, коментира испанката от български произход.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1121 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.03.15 | 11:40

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

2023.03.15 | 10:36

1
България я даваха "за пример" само пълните идиоти, но нема значение.

Добави коментар

Водещи новини