Васил Велев (АИКБ): Пазарът определя цените, монополите ги определят регулаторите

  • 14 март 2023 21:20

  • 949
  • 12
Васил Велев (АИКБ): Пазарът определя цените, монополите ги определят регулаторите
©
Слушай новината Слушай новината

"Цените ги определя пазарът, а когато има монополи ги определят регулаторите. Комисията за защита на конкуренцията е за да не допусне картелни образувания, които да разполагат с голяма пазарна сила и без да са естествен монопол да имат картелни или монополни цени. Ние сме подавали неколкократно сигнали в Комисията и никога не са се разглеждали по същество", заяви председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му забележките към КЗК са основателни, а в момента търговските вериги имат значителна пазарна сила. "Дали има или няма картел, е трудно да се определи, затова има регулатори. За нас е важно да има по-голяма прозрачност", коментира Велев пред Bulgaria ON AIR.

Според него няма сериозни предложения за таван на цените. "Таван на цените не работи добре, той води до дефицит, до черна борса, до изчезване на стоките от рафта. Ако за определен артикул, който най-нискодоходните слоеве ползват, се въведе такъв таван на надценката, съответните разходи, които няма да могат да покрият този таван на веригите, може да се прехвърлят върху други артикули. Така хората с по-високи доходи ще поемат тази разлика", обясни председателят на АИКБ.

Браншови организации с коментар за тавана на надценката при хранителните стоки

Ако сравним инфлацията за януари, не сме страната с най-висока такава, на мнение е Велев.

"Вярно е, че е значително над инфлацията в Еврозоната, към която се стремим, но е по-ниска от всички страни на изток и североизток около оста София-Берлин. В Унгария е 28%, 15% в Словакия, ние сме на 14%. Тази инфлация не е малко, причината за нея е значително по-висока от средноевропейската. Българските причини са прекомерните харчове, които се изсипаха от популизъм за сметка на увеличаване на задлъжнялостта на страната. Втората причината са закъснелите компенсации за свръхвисоките цени на електроенергията", посочи гостът.

В студиото Велев обяви, че е създадена работна група, а решение се очаква следващата седмица.

"За да вървят устойчиво цените надолу, трябва да имаме устойчиви публични финанси. Важно е бюджетът за годината, който ще разгледа следващото НС,  да бъде според насоките на ЕК", каза още гостът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
949 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2023.03.15 | 06:33

12
Вятърните турбини „вероятно ще доведат както до локални, така и до по-широки океанографски ефекти и могат да нарушат плътните струпвания и разпространението на плячката на зоопланктона чрез промяна на силата на приливните течения и свързаните с тях фронтове, промени в стратификацията, първичното производство, степента на смесване и стратификация във водния стълб." Друг пример за това как възобновяемите източници са заплаха за околната среда.

2023.03.15 | 06:11

11
цялото АИКБ в Белене

2023.03.15 | 06:09

10
,,Грузинските патриоти не искат да се присъединят към корумпирания и престъпен ЕС. Прави са, браво.'' Свалиха знамето и го изгориха. И тях педали искат да превземат държавата и еднополови. Няма да стане!
Емѝ...

2023.03.15 | 05:58

9
Както знаете, този помияр стана "бизнесмен" когато Луканов му даде държавен фонд "ТНТМ" едно време през 1990-та. Т.е. всичките му претенции за "бизнесмен" се дължат на това, че е откраднал "законно" наши, народни пари.
Mm

2023.03.15 | 05:13

8
,Идиот
Японеца

2023.03.15 | 02:36

7
Къш боклук
Тема за размисъл

2023.03.15 | 01:59

6
Разпадането на бившия соц-блок даде отсрочка за разпадането. Западът изсмука много пари, блага и евтина работна ръка от Изтока. Има една класация на ООН по индекс на човешко развитие. Според нея НИТО ЕДНА държава от бившия соц-лагер не е повишила номинално мястото си по развитие в тази класация - всичките са надолу в сравнение със соц-периода. До една. Естествено, рекордьор поради продажността си (не е намек към тия, дето драскат срещу заплащане, те са част от това) сме ние - от 27-мо на 68-мо място, или 2,5 пъти надолу. Колкото до края - той идва сега, и това е видно за всеки, който разсъждава поне малко. Отложиха го, колкото можаха. И не говоря само за икономическите аспекти, а и за моралните и нравствените. Рим се е сгромолясал когато е потънал в разврат и от моралните му устои не е останало нищо.
PaulaFox

2023.03.15 | 00:27

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032
ахахаха

2023.03.14 | 22:47

4
"прекомерните харчове, които се изсипаха от популизъм за сметка на увеличаване на задлъжнялостта на страната. Втората причината са закъснелите компенсации за свръхвисоките цени на електроенергията", посочи гостът." седем милиарда дадоха на бизнеса да вдигне цените
пенсионер

2023.03.14 | 21:59

3
скрий се моше! абсолютен лаладжия! колкото по бързо го изритат, толкова по добре, иначе само ще сере, впрочем това прави цял живот. за 5 ст работа не е свършил.

Добави коментар

Водещи новини