По покана на министър Христов Сърбия ще участва в проучване на газовия пазар в региона

  • 23 февруари 2023 18:09

  • 337
  • 0
По покана на министър Христов Сърбия ще участва в проучване на газовия пазар в региона
© Министерство на енергетиката
Слушай новината Слушай новината

Министърът на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския проведе среща със сръбския си колега Дубравка Джедович в Белград. Двамата обсъдиха регионалното сътрудничество в областта на доставките на природен газ и диверсификацията на източниците, съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

„Сътрудничеството между България и Сърбия в енергетиката допринася за сигурността на целия регион“, подчерта българският министър.

Росен Христов: С "Бургас - Александруполис" получаваме достъп до световния петролен пазар

Той представи инициативата за провеждане на проучване на пазара на газ, в което ще участват държави от региона.

Министър Христов покани сръбската страна също да се включи в него.

„Данните и анализите от това проучване ще ни покажат възможностите за доставка на втечнен газ за региона, осигурявайки диверсификация и сигурност на доставките“, обясни още Христов.

От своя страна, сръбският министър заяви, че регионалното сътрудничество в доставките на газ позволява да се планират по- добре необходимите междусистемни връзки.

„Ето защо очаквам с голямо нетърпение по инициатива на българския министър Република Сърбия да се присъедини към страните от ЕС от региона и Молдова в създаването на платформа за сътрудничество, която да ни позволи да преразгледаме капацитета, потреблението, газовата инфраструктура, маршрутите за доставка и отваря възможността за сътрудничество за осигуряване на по-стабилно и благоприятно снабдяване с природен газ за целия регион“, каза министър Джедович.

Министрите обсъдиха и изграждането на междусистемната газова връзка между Сърбия и България, като обмениха информация и обобщиха, че строителните дейности се движат по график.

Мая Йорданова
337 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини