Пътят към еврозоната: Анализ на експертите

  • 20 февруари 2023 12:37

  • 462
  • 0
Пътят към еврозоната: Анализ на експертите
© Novini.bg/ Canva

Причините страната ни да отложи приемането на еврото коментираха финансистът Юлиан Войнов и икономистът Кузман Илиев в предаването  „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1568

Ясно е, че ако България не направи необходимите законодателни промени, съобразно европейските изисквания, няма да влезем в еврозоната, каза Войнов.

Експерти коментират: Ще приемем ли еврото през 2024 г. или ще се наложи ново отлагане за 2026 г.?

Депутатите не направиха нито една от ключовите промени, за да влезем в еврозоната, каза Илиев. По негови думи проблемът е не само по линия на инфлацията, а и колко дълго можем да сме финансово стабилни.

Валутният съюз няма да ни направи нито по-богати, нито по-бедни, посочи Илиев. Той уточни, че на хората трябва да им се обясни добре въпросът за еврото.

Войнов смята, че тезата за обедняването след приемането на еврото се насажда умишлено от противниците на валутата. „Пропуска се, че еврото към лева е фиксиран курс“, допълни той. Ако се погледнат реалните икономически факти става ясно, че държавите в еврозоната са по-добре от тези, които са извън нея“, допълни той.

Илиев учтони, че на хората трябва да се обясни и какъв е риска. Войнов каза, че воденето на дебат за ползите и негативите от еврото е смислен, но трябва да се има предвид предизборна ситуация и подготовка на референдум срещу еврото.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
462 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини