Построени ли са според стандартите за безопасност сградите у нас?

  • 09 февруари 2023 21:08

  • 1753
  • 2
Построени ли са според стандартите за безопасност сградите у нас?
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Сеизмолози и строителни инженери са категорични – макар трусовете от 6 февруари да бяха изключително силни и продължителни, ако сградите са конструирани според стандартите за безопасност, те биха издържали.

Каква е ситуацията у нас?

Една четвърт от населението в градовете у нас живее в едропанелно строителство. Затова експерти правят обследване на характерен панелен блок в столичния квартал "Дружба" с разкриване на дюбелните връзки между отделните панели.

Сеизмична карта на Букурещ показва кои са най-опасните зони при земетресение

"Направихме шест такива разкрития и това, което установихме е следното – изпълнени са съобразно проектната документация от 60-те години. Именно заради това, което се говори напоследък, че в дюбелите между монтажните елементи имало хартии и т.н. – такива следи не сме открили. Гражданите могат да бъдат спокойни за своите едропанелни жилища", обясни пред БТВ експертът по обследване на строителни конструкции инж. Георги Кордов.

Риск обаче създава премахването на стени в жилищата по лична преценка.

"Всички стени имат своя принос в поемане сеизмичните въздействия. Приобщаване на кухните към балконите – това е недопустимо“, добави той.

От Националния център по сеизмично инженерство правят симулации на трусове, за да проверят устойчивостта на сградите. Експертите отчитат като стабилни и тухлените сгради.

"Стените са малко по-дебели, което увеличава устойчивостта от гледна точка на поемане на част от сеизмичните сили през стените, но все пак при едно бъдещо паспортизиране, ако е необходимо, ще бъде предписвано определени конструкции да бъдат усилени след проект. Няма в момента причина за големи притеснения“, обясни ръководителят на Националния център по сеизмично инженерство проф. д-р инж. Петър Павлов.

Опасни обаче може да се окажат преустройствата на партерните етажи в големи административни сгради.

"Стоманобетонните шайби може би липсват. В резултат на което долният етаж се оказва гъвкав и там се получава такова сриване буквално отгоре", каза инж. Кордов.

Според експертите най-важна е поддръжката на сградите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1753 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.02.09 | 22:34

2
Ще разберем, скед като ни ударят и нас със HARP ..
.

2023.02.09 | 22:02

1
Е б а с и тъпия въпрос , те стандарти се сменят на 20-30 години.

Добави коментар

Водещи новини