Изтъргуваният ток на БНЕБ през януари е с 1,3% повече на годишна база

  • 06 февруари 2023 13:26

  • 187
  • 0
Изтъргуваният ток на БНЕБ през януари е с 1,3% повече на годишна база
© Novini.bg/ Canva

Общото количество изтъргувана електроенергия за януари e 2 590 284,2 мегаватчаса (MWh), съобщава Българска независима енергийна борса за БТА в кратък анализ на случилото се през месеца. Това е с 11,5 а сто повече спрямо предишния и с 1,3 на сто повече спрямо същия месец на миналата година.

Средната месечна цена за базов товар е 266,36 лв. за мегаватчас и е с 44,8 на сто по-ниска спрямо предишния и с 22,8 на сто по-ниска спрямо същия месец на миналата година.

Средната месечна цена за базов товар ел. енергия на БНЕБ се движеше заедно със същата на борсовия пазар OPCOM (Румъния) около 135 евро за мегаватчас. На борсата HUPX (Унгария) средната цена за базов товар е била около 150 евро за мегаватчас.  Най-висока е била средната цена на HenEx (Гърция) - около 190 евро за мегаватчас.

Топ 3 най-активни участници на пазар "Ден напред" през месеца по нетни търгувани количества са: АЕЦ "Козлодуй" ЕАД, "ЕВН Трейдинг Саут Йист Юръп" ЕАД, "Електрохолд Трейд" ЕАД.

ЕК започва консултация относно реформата на пазара на електроенергия в ЕС

На пазар "В рамките на деня" общото количество изтъргувана ел. енергия за месеца e 185 226,7MWh. Количеството е с 0,2 на сто по-малко спрямо предишния и с 134 на сто повече спрямо същия месец на миналата година. Месечната среднопретеглена цена е 274,35 лв. и е с 40,8 на сто по-ниска спрямо предишния и с 30,8 на сто по-ниска спрямо същия месец на миналата година.

Топ 3 най-активни участници на пазар "В рамките на деня" през месеца по нетни търгувани количества са "Национална Електрическа Компания" ЕАД, "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД и "МЕТ Енерджи Трейдинг България" ЕАД.

В началото на януари Българската независима енергийна борса обяви старта на роботизирана търговия и на пазар "Ден напред". Това стана възможно благодарение на технологичното приложение за свързаност API на водещия европейския оператор на платформи за търговия с електроенергия Nord Pool, което БНЕБ вече предлага в страната ни за сегмент "В рамките на деня". Така регистрирани на борсовия пазар на електрическа енергия търговски участници, придобили статус "активен" на пазарен сегмент "Ден напред" вече имат право да използват API за роботизирана търговия. До този момент възможност да търгуват по този начин имаха само търговските участници на пазарен сегмент "В рамките на деня".

Радина Лазарова
187 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини