Пенсионерка: "Живеем на границата на физическото оцеляване"

  • 06 февруари 2023 10:29

  • 946
  • 4
Пенсионерка: "Живеем на границата на физическото оцеляване"
© Novini.bg/ Canva

Защо реалната пазарна картина не се припокрива с оценките на хората за високите цени? Засичат ли се някъде потребителската и експертната гледна точка?

"Парите не стигат. Ако не си произвеждам на село картофи, боб, домати, пипер, няма да оцелеем. Ако не са синовете, няма да можем да издържим финансово", разказва пред БНР пенсионерка от Враца, чиято пенсия е около 460 лева.

Домашно кисело мляко, млечни продукти от производител и домашни яйца допринасят за скърпването на семейния бюджет.

Драстичен ръст в цената на прясното мляко у нас

"Някой път месо вземаме. Имаме плодове."

Друга жена от града, която живее с дъщеря си, със заплата "малко над минималната", разполага с 1000 лева на месец. Като извади от тази сума парите за сметки, заем и джобни пари за детето:

"Остават 340 лева, с които ние разполагаме на месец."

В употреба влиза домашната хлебопекарна - "по-вкусно и по-икономично." Отлага се ходене на лекар, на стоматолог. За фризьор не става и дума.

"Вземам и 50 лева детски, които са за мотивация на хората да гледат деца", коментира врачанката и обобщава:

"Ние живеем на границата на физическото оцеляване, на границата на невъзможното."

"Имаме доста сериозно укротяване на процеса на нарастване", твърди Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

Ценовият шок през 2022-ра беше доста сериозен, припомня той. По думите му от септември насам имаме "относително равновесие на пазара".

"Да, наистина, разликата е огромна, особено за онази част от населението, която няма никаква индексация на доходите", коментира Владимир Иванов в предаването "Преди всички".

Според него има напрежение на пазара и презастраховане "какво ще стане утре", особено в по-малките търговски обекти.

"Полагаме огромни усилия. Контролът е до дупка, с пълен оптимум на целия административен капацитет, с цел да се гарантират условията на търговия", уверява експертът.

Иванов признава, че "има много лоши търговски практики" и апелира за по-висока потребителска култура.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
946 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Емѝ...

2023.02.11 | 10:28

4
Врачанете гласуваха дълго за БСП, после дълго за гейберастията, сега се чудят защо парите не им стигат. Яжте си резултатите от избора.
...

2023.02.07 | 04:00

3
Всичко поскъпва защото САЩ не спират печатницата за пари, пари, които не са обезпечени с нищо... И задължават както техния си народ, така и другите нации, които са им РОБИ - да ги ползват/харчат... Фиата можеш да го печатиш колко си искаш, но крави, кокошки, свине, полета с жито/царевица/ориз и т.н. и т.н. и т.н. - НЕ МОЖЕШ... Това е голата истина...

2023.02.06 | 11:29

1
Гласувайте отново за Кирчо, Кокорчо и Хр. Иванов и тогава ще видите кон боб яде ли. За две години успяха да съсипат държавата така, както и Румен Гечев и Жан Виденов не успяха. Виденовата зима ще ви се стори като рай.

2023.02.06 | 12:04

2
А кои не я съсипаха тази немощна държава ? Всички и се изредиха...

Добави коментар

Водещи новини