Разширяват газохранилището в Чирен

  • 20 януари 2023 22:38

  • 737
  • 2
Разширяват газохранилището в Чирен
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

"Булгартрансгаз" подписа договор за разширяване на газохранилището ни в Чирен. Така на практика ще бъде удвоен капацитетът му до 1 млрд. куб. м природен газ.

Освен разширението на капацитета, ще бъдат увеличени и възможностите за добив до 10 млн. куб. м газ. Модернизацията ще позволи хранилището още по-бързо да превключва от режим на пълнене с газ към изпомпване на нагнетеното количество, за да се реагира при необходимост от вкарване на по-евтина суровина спрямо цените на пазара.

В първия етап на разширяването ще бъде изградена и въведена в експлоатация нова компресорна станция.

Шефът на "Булгартрансгаз": Готови сме да осигурим газовите доставки за години напред“С разширението на хранилището постигаме няколко технически параметъра - първо увеличаване на газа, който може да бъде съхраняван в резервоара, а на второ място - капацитетът за добив и нагнетяване, който от 4 ще се вдигне на 8 и дори 10 млн. куб. м на ден”, каза директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. 

Ще бъдат изградени още газоизмервателни станция и 13 подземни сондажа, които дефакто да разширят капацитета на хранилището. 

Общата стойност на трите проекта е 600 млн. лева, а консорциуми около "Главболгарстрой" и "Атоменергоремонт" си поделят разширението на газохранилището.

"Булгартрансгаз" е възложил още и изграждане на газопровод от Чирен до село Бутан, където е връзката с българската газопреносна система.

Според бившия комисар по разширяването на ЕС и настоящ председател на Международния консултативен борд на "Главболгарстрой", Гюнтер Ферхойген, подписаните договори днес са от ключово значение за Общността на страните членки.

"Това е важен ден не само за България, но и за целия Европейски съюз, защото този проект ще увеличи сигурността на нашите енергийни доставки", каза председателят на Международния консултативен борд на "Главболгарстрой" Гюнтер Ферхойген, предаде БТВ. 

Възложените дейности трябва да приключат за по-малко от две години.

Мая Йорданова
737 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.20 | 23:01

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076
За педерастите на НАТО

2023.01.20 | 22:56

1
Ахахахха, и от къде ще го напълните бе предатели

Добави коментар

Водещи новини