Иван Хиновски: Определящо е какви експерти и политици ще осъществят реформата в енергийния сектор

  • 12 януари 2023 14:23

  • 292
  • 2
Иван Хиновски: Определящо е какви експерти и политици ще осъществят реформата в енергийния сектор
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

България би трябвало да успее да направи адекватна реформа в енергийния сектор. Дали ще е с големи, или с по-малки щети - това зависи от стратегията и качеството на експертите и политиците, които ще се занимават с нея. Това каза пред БНР енергийният експерт Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум. 

Необходимите условия, за да завършат с успех преговорите с Европейската комисия относно предоговаряне на енергийните клаузи в Плана за устойчивост, са свързани с възлагане на задълбочен макроикономически и системно-енергиен анализ. Трябва усилено да планираме прехода, заяви Хиновски.

По думите му до 6-8 месеца трябва да се направят задълбочени анализи и да се намерят точните хора, на които да се възложи този анализ. 

Депутатите решиха: Служебният кабинет ще предоговаря ПВУ в частта "Енергетика"

"Трябва да изпратим не йес политици, а хора, които с аргументи да докажат, отчитайки потенциалната криза и в регионите, тъй като въглищните централи са стожер на регионалната енергетика", допълни той. 

Енергийният експерт съобщи подробности за предстояща конференция, посветена на състоянието и готовността на малките модулни реактори за пазара в Югоизточна Европа. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
292 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.01.17 | 13:31

2
Гаранция че ще бъдат наи големите некадърници,като партиините лидери.
Емѝ...

2023.01.12 | 14:46

1
Хиновски не е "енергиен експерт", а неуко лапацало, агент на КДС и амбрияж в лошия смисъл на думата. Освен това, не се бори с монополите. 168chasa.bg/article/6060945

Добави коментар

Водещи новини