Ново предприятие в Кюстендил ще разкрие 100 работни места

  • 12 януари 2023 12:23

  • 978
  • 2
Ново предприятие в Кюстендил ще разкрие 100 работни места
© Getty Images (архив)

Напът сме да привлечем първия инвеститор в Индустриалната зона в с. Жиленци, Община Кюстендил и това е световен лидер в производството на соларни панели, съобщи на пресконференция кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Той посочи, че в Общината е постъпило заявление от българо-германската компания "АЕ Солар Хърайзън" АД, която има над 25 години опит в изграждането на електрически съоръжения и повече от 300 завършени строителни проекта за промишлено-енергийна инфраструктура в България. Компанията е сертифициран инвеститор Клас А.

Предложението предвижда изграждане на завод за панели с 1000 мегавата годишно производство. Предприятието ще осигури 100 работни места. Предвижда се разгърнатата му застроена площ да бъде 12 дка, а височината на производствената сграда - 6 м.

Предвижда се 100% от енергията, използвана за производството на соларни панели, да бъде от ВЕЦ - чиста енергия, а всяка година, докато функционира заводът, ще се предоставят безвъзмездно на Общината 100 киловата панели за монтаж, като общината ще трябва да закупи само инвертора за монтажите, коментира Паунов, цитиран от БТА.

Той посочи още, че ще се създаде инкубатор за стартиращи компании в областта на соларната енергетика, ще се организират и безплатни курсове за обучение за инсталатори на фотоволтаични централи. Всеки един гражданин на Община Кюстендил ще може да ползва безлихвен лизинг при положение, че иска да си изгради инсталация, но среща затруднения с финансирането.

Детска градина в Горна Оряховица частично се отоплява със соларни панели

Ще бъдат изготвени идейни и технически проекти за сметка на инвеститора за всички обществени сгради.

Остава да изчистим последни детайли по предложението и да го предоставим на Общинския съвет. Инвестицията ще бъде над 20 милиона лева, каза Паунов.

Според него за изграждането на комплекса ще бъдат нужни около 18 месеца. Инвеститорът ще закупи 50 дка земя на преференциална цена от 500 хиляди лева. Той посочи, че очаква строителството да започне през лятото.

Последвайте канала на

Владимир Василев
978 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ЩЕ ИЗГРУХТИТЕ

2023.01.12 | 13:00

2
ОЩЕ НЕКОЛКО ПЪТИ И ЩЕ ОПЪНЕТЕ КОПИТАТА :)
И КОЙ ЩЕ РАБОТИ

2023.01.12 | 12:59

1
ТО МЕХАНИЗАТОРИ НЕМА ПО СЕЛАТА.... САМО МАНГИ СА ОСТАНАЛИ И ТО НЕ ОТ ТИЯ ДЕТО РАБОТЯТ :) ФИТКА СТЕ БЕ, ПСЕТА СКА ПАНИ! ФИТ-КА!

Добави коментар

Водещи новини