Министър Пулев: Самолетна линия от София до Рияд тръгва от април

  • 11 януари 2023 11:25

  • 417
  • 0
Министър Пулев: Самолетна линия от София до Рияд тръгва от април
© Министерство на иновациите и растежа
Слушай новината Слушай новината

От месец април стартират директни полети между София и Рияд.

Това стана ясно от срещата между българските министри Александър ПулевАлександър ПулевАлександър Пулев е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския и Никола Стоянов с министъра на икономиката и планирането на Кралство Саудитска Арабия Файсал Ал-Ибрахим в Рияд. Поетият ангажимент е следствие от предходната съвместна визита на министър Пулев и вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев в Кралството, на която беше подписана Спогодба в областта на транспорта между двете страни за стартиране на директни полети между България и Кралство Саудитска Арабия.

Пулев изтъкна, че само 3 месеца след посещението на ресорния вицепремиер Христо Алексиев всички процедури свързани с разкриването на директната авиолиния вече са приключили, а по-добрата свързаност се очаква да даде и нови възможности за партньорства между компании от двете държави. „Надяваме се и на повече съвместни проекти в сферата на информационните и комуникационните технологии и обмяна на практики между стартиращи компании от двете държави“, каза още министърът на иновациите и растежа. 

Никола Стоянов представи България на най-големия международен форум за минната промишленост

По време на срещата двамата разговаряха за задълбочаване на партньорството относно ключови общи приоритети в областта на автомобилната индустрия, комуникациите, наносателитите и логистиката. Министърът на иновациите и растежа подчерта, че Кралство Саудитска Арабия е стратегически партньор в региона на Близкия Изток. 

Пулев и министърът на икономиката и индустрията проведоха срещи с представители на български иновативни компании и Фонда за публични инвестиции, най - големият суверенен фонд на Саудитска Арабия, който управлява ресурс от близо половин трилион долара. Министърът на иновациите представи възможностите за инвестиции и за реализация на общи проекти между български и саудитски компании. Представителите на Публичния фонд проявиха сериозен интерес към стратегическо партниране, както и директни вложения във високотехнологични български компании. 

В Рияд министър Пулев проведе среща и с Националната програма за индустриално развитие и логистика и Космическата комисия на Кралство Саудитска Арабия (Saudi Space Commission), съобщиха от пресцентъра на МИР.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
417 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини