България води по ръст на заплатите в Европа

  • 05 януари 2023 10:49

  • 558
  • 3
България води по ръст на заплатите в Европа
© Novini.bg

Разходите за час труд в ЕС са се увеличили средно с 3,4% за година, показват данните на Евростат за третото тримесечие на 2022 г. На фона на това незначително средно повишение България изпъква с рекорден скок от над 16%. Най-голямо е увеличението в добивната промишленост - 14,2%.

,,Очаква се намаление на инфлацията, но и запазване на желанието за увеличение на заплатите. Работодателите ще се съобразят със свиването на активната работна сила. В големите икономики се очаква рецесия. Това означава, че част от българите на ниски позиции в чужбина ще се върнат у нас, което ще увеличи еластичността на предлагането на труд в България. Това може да задържи увеличението на заплатите. То ще продължи, но с умерен темп'', заяви доц. д-р Щерю Ножаров, икономически съветник на Българска стопанска камара.

Според него в хотелиерството трудно се задържат кадри, защото това е сезонна работа.

Компаниите увеличават заплати, когато искат да задържат служителите си. В България са ниски заплатите на хората, които имат изпълнителни функции, а на тези със стратегически - са близки до европейските. 100 000 човека получават повече от 2000 евро, посочи той. 

Минималната работна заплата трябва да се повиши, има риск по отношение на бюджета

По думите му бизнесът е настроен да повишава работните заплати заради инфлацията и свиването на работната сила.

Секторите на информационните технологии и финансите са с най-високи доходи, защото те могат да си работят и дистанционно. Максималният осигурителен доход изтласква както високите, така и по-ниските възнаграждения нагоре. Работодателите търсят максимална печалба, но това става със задържане на високо квалифицираните кадри, коментира още Ножаров. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
558 3

Коментари 3

Добави коментар
Пропаднали

2023.01.06 | 01:18

3
Медии толкова вече не може да лъжете,че никой не ви се връзва на смешните статии.ТАЗИ ПРОПАГАНДА НА ФАЩ И ЕСЕС НЯМА ДА ПРОДЪЛЖИ ДЪЛГО! АПСОЛЮТНО ВСЯКА ЕДНА ПРИКАЗКА ОТ ТЯХ Е ЛЪЖА ЕС НЕОФАШИСТИТЕ АЗ НЕ ИМ ВЯРВАМ ЗАЩОТО МИ УБИХА СЕМЕЙСТВОТО С ИЗМИШЛЬОТИНАТА КОВИД И ИМАМ ДОКАЗАТЕЛСТВА,ЧЕ Е ТАКА! НЕ ВЯРВАМ НА ИЗВРАТЕНАТА ИМ МЕДИЦИНА!

2023.01.05 | 11:10

2
Чувай Боже и пази. Да се смееш ли, да плачеш ли?

2023.01.05 | 11:08

1
Я пак напишете заглавието, защото нещо не можах да го разбера.

Добави коментар

Водещи новини